Scroll down

MIN PAPPA TONI ERDMANN

Visade filmer

MIN PAPPA TONI ERDMANN

SVERIGEPREMIÄR!
Fredag 30 september – söndag 2 oktober kl 19.00.

DAGBIO måndag 10 oktober kl 14.00
Tisdag 11 oktober – torsdag 13 oktober kl 19.00

Perfekt tajming och varm, syrlig humor har gjort MIN PAPPA TONI ERDMANN till en av årets stora filmsnackisar. På filmfestivalen i Cannes möttes den av stående ovationer (inte bara efter, utan också under filmen!) och belönades med kritikerpriset.
Winfried bestämmer sig för att tina upp sin frostiga relation med dottern Ines genom att överraska henne med ett spontanbesök. Men Ines har fullt upp med att sy ihop ett komplext affärsprojekt, så att ta hand om sin skojfriske far är inte något hon prioriterar. Winfried tänker dock inte ge sig utan kamp och infiltrerar dotterns liv i rollen som den excentriske livstilscoachen Toni Erdmann. Ett beslut som kommer att få oanade följder…
Regi: Maren Ade, Tyskland/Österrike 2016, drama/komedi, 162 min.

insta-bild-rec
Högsta betyg av Fredrik Sahlin, SVT:
“Tre timmar tysk torr humor om en knepig far-dotter-relation kan låta väl tungt, men är i själva verket en av filmhöstens stora filmupplevelser. Kulturnyheternas Fredrik Sahlin har sett en skruvad tysk fullträff, och delar ut högsta betyg.” Läs hela recensionen här!

Två frågor till regissören Maren Ade
Hur uppkom idén till Min pappa Toni Erdmann, är filmen självbiografisk?
Alla mina filmer är delvis självbiografiska på så sätt att jag tar något jag känner till som en referenspunkt. När det kommer till ämnet familj tyckte jag det var intressant att upptäcka hur lite jag kunde fly min egen familj när jag skrev manuset. Det finns inget du känner bättre än var du kommer ifrån. Du har bara en familj och relationen mellan föräldrar och barn är för hela livet; det är svårt att fly ifrån det. Det är vad som händer Ines i Min pappa Toni Erdmann. Hon tänker att familjen hon växte upp med inte har någon relevans i det liv hon lever nu. De är helt fast i sina roller och deras möten följer strikta, nästan rituella mönster som ingen av dem kan frigöra sig ifrån.
Vad gav dig idén till rollfiguren Toni Erdmann som Ines pappa Winfried skapar?
Winfrieds impulsiva förändring är ett modigt försök att bryta formen för deras far-dotter-relation. Rollfiguren Toni Erdmann skapar han av desperation. Humor är ofta en väg att klara av saker, och som sådan är den också alltid en produkt av smärta. Winfried är oförmögen att nå fram till sin dotter på något annat sätt. Han försökte förändra deras relation som sig själv men misslyckades och nu är han uppgiven. Han slits mellan sin önskan om en närmare relation med Ines samtidigt som han hyser en bitterhet gentemot henne. Maktbalansen i relationen har skiftat för längesedan och vägen ut ur detta hittar Winfired genom det erbjudande han kan ge som Toni Erdmann. Humor är hans enda vapen och han börjar använda det fullkomligt gränslöst. Han börjar spela ett mycket tuffare spel och eftersom Ines är en hård brud, börjar han plötsligt prata ett språk hon kan förstå.
Maren Ade (f. 1976) fick sitt första internationella genombrott med sin andra långfilm Du & jag (2009) som vann Juryns pris och Silverbjörnen för bästa skådespelerska på Berlins filmfestival. År 2000 grundade hon produktionsbolaget Komplizen Film tillsammans med producenten Janine Jackowski och har under åren fram till Min pappa Toni Erdmann bland annat producerat Miguel Gomes filmer. Men så 2016 var det dags igen och den här gången blev det ett globalt internationellt genombrott. Min pappa Toni Erdmann var inte bara den första tyska film på åtta år som tävlade på Cannes filmfestival, den blev den stora sensationen på Rivieran och fick inom ett dygn distribution världen över. Min pappa Toni Erdmann belönades också med både kritikerpriset och cinifilernas Guldpalm vilket är det närmaste ett publikpris det går att komma i Cannes.

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *