Scroll down

MIN FASTER I SARAJEVO och FLYKTING 532

Visade filmer

MIN FASTER I SARAJEVO och FLYKTING 532

PREMIÄR!
Obs! Måndag 1 augusti – torsdag 4 augusti kl 19.00
DAGBIO måndag 1 augusti kl 14.00


Två filmer som har kriget i Bosnien som tema, men på olika sätt och utspelar sig i olika tidsåldrar, men med utgångspunkt i Sverige.

FLYKTING 532

Sevko, 12 år, flydde ensam till Sverige från krigets Bosnien och försöker nu klara sig så gott han kan i det nya landet. I väntan på nyheter från sin familj som blev kvar, pendlar han mellan hopp och förtvivlan. På förläggningen retar de äldre killarna honom och kallar honom lantis, men han kommer att överraska dem…
“Mellan 1992-1994 kom 80 000 flyktingar till Sverige. En av dem var jag, 17 år gammal, som hamnade på Uddevalla flyktingförläggning I17. Vår film om Sevko bottnar i mina upplevelser från den tiden.”
regissör Goran Kapetanović
Manus och regi Goran Kapetanović
Längd 14 minuter
Textning Svenska
Åldersgräns 15 år
Refugee-532-e1440100876729

MIN FASTER I SARAJEVO

Zlatans envisa dotter tvingar honom att konfronteras med sitt trauma från krigets Bosnien på deras resa tillbaka till Sarajevo.
Zlatan har inte varit i Bosnien sedan han flydde kriget 1992. Zlatans dotter Anja vill veta mer om sina bosniska rötter och vill åka med sin pappa till Sarajevo. Zlatan försöker stoppa henne, men befinner sig plötsligt i en taxi tillsammans med Anja på väg från flygplatsen in mot Sarajevo. Vad kan han berätta för henne? Vad kommer hon att förstå?

Manus China Åhlander & Goran Kapetanović
Regi Goran Kapetanović
Foto DOP Ita Zbroniec-Zajt
Skådespelare Milan Dragišić (som spelar pappan i ÄTA SOVA DÖ) och Julia Ragnarsson (från Springfloden)
Producent China Åhlander (ÄTA SOVA DÖ)
Längd 59 minuter
Textning Svenska
Åldersgräns 15 år
Arbetet med filmen var för mig en känslomässig rannsakan på flera olika nivåer. Det var en resa tillbaka i tiden till den plats där jag växte upp, till en stad där jag blev kär för första gången, där jag gick i skolan och mötte mina barndomsvänner. Under kriget, 1992, var jag tvungen att lämna Sarajevo hals över huvud och flytta till Sverige. Många av oss som har flytt ett krig pratar inte gärna om det förflutna, men vissa frågor dyker upp när man får egna barn: vilken bild av sitt hemland vill man föra vidare till dem?”
regissör Goran Kapetanović
“Filmen Min faster i Sarajevo belyser på ett ömsint sätt relationen mellan pappa och dotter. Filmen behandlar också motståndet och svårigheten att möta sitt förflutna och återuppleva krigets trauma, men den innehåller också dråpliga situationer och mycket humorDet var den första filmen att sälja slut alla sina föreställningar på Göteborgs Film Festival (även extraföreställningen). Pubilken älskar filmen och både skrattar och gråter.”
producent China Åhlander
Recension: http://www.ttela.se/kultur/kultur-och-nöjesnytt/filmrecension-min-faster-i-sarajevo-1.3511340
Poster FINAL My Aunt in Sarajevo

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *