Scroll down

MARTHA & NIKI

Visade filmer

MARTHA & NIKI

Fredag 19 februari  kl 19.00
Lördag 20 februari  kl 19.00
Söndag 21 februari  kl 19.00

TVÅ VÄNNER, TVÅ DANSARE, TVÅ VÄRLDSMÄSTARE

Hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos siktar på att vinna Juste Debout i Paris – det finaste priset på den internationella street dance-scenen. Om de vinner kommer det att vara första gången som två kvinnor blir världsmästare. Om att hitta sig själv och sin egen plats och om utmaningar i ett vänskapsförhållande. Det är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen.

Martha kom till Sverige från Uganda när hon var tretton år med sin mamma och syster. Idag är hon 21 år. Niki är adopterad från Etiopien och uppväxt i en konstnärsfamilj i Sverige. Hon är 26 år. Martha och Niki möttes genom dansen.  I Martha & Niki följer regissören Tora Mårtens två extremt talangfulla hip hop dansare i med- och motgång.
Regi: Tora Mkandawire Mårtens, Sverige 2016, 90 min.

Läs mer! Pressmaterial här.

TVÅ VÄNNER,
TVÅ DANSARE,
TVÅ VÄRLDSMÄSTARE
“Du vet att jag sagt det till dig många gånger
– du var så tyst, sa typ ingenting, men sen när du dansade
– du berättade hela din life story…
Grejer som jag aldrig skulle göra om jag dansade
själv eller med någon annan – när jag dansar med dig
tar du fram det hos mig.”
VACKER VÄNSKAP MÖTER MÄKTIG DANS i Tora Mkandawire Mårtens film Martha & Niki, som följer Martha Nabwire och Niki Tsappos. År 2010 blev den svenska duon de första kvinnliga världsmästarna i hiphop i den stora streetdance-tävlingen Juste Debout i Paris. De är väldigt olika som personer, men i dansen smälter de liksom samman och blir fullständigt självklara ihop. Niki föddes i Etiopien och adopterades till Sverige som liten, medan Martha flyttade hit från Uganda som 13-åring.
–JAG ÄLSKAR DANS OCH ATT TITTA PÅ DANS. Första gången jag såg Martha och Niki dansa blev jag väldigt drabbad. De är så olika, men bär båda på något magiskt som kommer till uttryck i deras dans. Jag tycker det är spännande att utforska vad man kan säga genom dans utan en massa ord. Genom Martha och Niki ser vi att hiphop berättar så mycket mer, det är inte bara coola moves, säger Tora Mkandawire Mårtens.
Mårtens följde Martha och Niki under fem år. Filmen är egentligen ingen traditionell dansfilm även om den börjar så. Det är en “coming of age”- berättelse om två extremt talangfulla dansare.
–Sällan ser vi kvinnor i egenskap av konstnärer porträtteras, och det
har gett mig extra energi att göra den här filmen. Martha och Niki är de första kvinnorna någonsin som blivit världsmästare i hiphop. Hiphop och streetdance har genom tiderna alltid dominerats av män.
Martha & Niki handlar också om en inre resa, att hitta sin väg i livet, och hur man hanterar framgång och motgång. Filmen har på det sättet många lager. Förhållandet till Sverige löper som en röd tråd genom filmen. Hur Martha och Nikis olika bakgrund och erfarenheter påverkar dom, och hur man förhåller sig till det faktum att hudfärg så tydligt fortsätter att vara en markör i samhället som man tvingas deala med.
Martha och Niki älskar att dansa och är en perfekt kombination som dansduo. Men de tänker olika, och vill helt olika saker med sin dans. Hur hanterar man sina olika personlighetsdrag när man är en duo? Hur står man upp för sin egen vilja utan att såra den andra? Hur hittar man ett samarbete som passar båda? Hur undviker man att förlora sig själv när ens partner är så självklar och målinriktad – hur hittar man en jämlik relation där båda kan utvecklas och känna sig fria?

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *