Scroll down

MANNEN SOM LEKTE MED ELDEN

Visade filmer

MANNEN SOM LEKTE MED ELDEN

Dokumentär om journalisten Stieg Larsson
Premiär!
Fredag 28 september – torsdag 4 oktober kl 19.00
Måndag 1 oktober kl 14.00  DAGBIO


Mannen som lekte med elden handlar om journalisten och författaren Stieg Larsson och hanns arbete med att kartlägga den moderna högerextremismen i Sverige under 80- och 90-talet.
När Stieg Larssons okända arkiv upptäcks får vi tillgång till stora delar av ett livsverk. Här finns berättelsen om en människa som vigt sitt liv åt att kartlägga de onda krafterna i samhället – högerextremismen.
MANNEN SOM LEKTE MED ELDEN är en spännande, upprörande och alarmerande skildring av Sverige från 1960-talet fram till idag.  Det är också en gripande berättelse om en man som kämpade hårt för det han trodde på och som genom Millennium-böckerna lyckades nå ut med sitt budskap till en bred publik.

Genom intervjuer, unikt arkivmaterial, dokumentära skildringar och re-enactments-inspelningar blir MANNEN SOM LEKTE MED ELDEN ett spännande, närgånget och fascinerande porträtt av en man som vigde sitt liv åt att kartlägga de högerextrema grupper som blivit alltmer framträdande i Sverige och resten av världen.
Redan innan idealsamhället Sverige började krackelera på allvar såg Stieg Larsson de mörka sidorna av Sverige. Det som doldes under ytan på den progressiva, välmående och solidariska svenska välfärdsdrömmen.  Filmen skildrar hur Stieg Larsson, tillsammans med sin livskamrat Eva Gabrielsson, kartlade högerextremistiska och rasistiska krafter som både är våldsamma, resursstarka och målmedvetna.  Länge ville ingen lyssna men när verkligheten kom i kapp resten av samhället under 1990-talet så blev allt fler intresserade av hans unika kunskaper. Han blev då en av världens främsta experter på högerextremism. Men arbetet fick också förödande effekter på hans liv. Han blev en av de mest hotade människorna i Sverige och han gick aldrig ut utan att kasta en blick över axeln.
Precis som i Millennium-trilogin är Sverige i den här filmen en korrupt, förljugen och våldsam plats som döljer sig bakom en kontrollerad, solidarisk och trygg fasad. Filmen börjar när Stieg växer upp under 1950- och 1960-talens rekordår och skildrar förändringen i samhället som sker fram tills idag. Filmen visar hur ekonomiska och politiska förändringar påverkar och formar både Stieg och den rörelse som Stieg försökte bekämpa.
Regi: Henrik Georgsson
Land: Sverige
Språk: Svenska, Engelska, textad på svenska
Produktionsår: 2018
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: 11 år
Längd: 99 minuter
Henrik Georgsson är regissören bakom succeserien “Bron”. Han har även regisserat flera andra stora Tv-serier så som “Wallander” och “Blå ögon”, båda utspelar sig i hans hemland Sverige. Han gick Dokumentärlinjen på Stockholms Dramatiska Högskola med inriktning regi. Han har nyligen regisserat Tv-serien “Marcella” som sändes på både ITV och Netflix.