Scroll down

LYUBOV – KÄRLEK PÅ RYSKA

Visade filmer

LYUBOV – KÄRLEK PÅ RYSKA

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj är en skicklig och inlyssnande intervjuare som får människor att bjuda på sig själva. Så när hon ställer frågan “Vad är kärlek?” så är svaren både dråpliga, tänkvärda och vemodiga.
I ett samarbete mellan TriArt, Svenska PEN och filmens svenska regissör, Staffan Julén arrangeras stödvisningar där intäkterna går till stöd åt offren för regimens repression och våld mot de fredliga demonstranterna i Belarus.
Måndag 5 oktober kl 19.00Biljett 100 kr (ej rabatt el klippkort)

Intäkterna från filmvisningarna, digtialt och på biografer runt om i Sverige, går till en insamling som ger de drabbade och deras familjer hjälp med grundläggande behov som betalning av böter, tillgång till advokater, försörjningshjälp för drabbade familjer samt välbehövligt medicinskt stöd till de skadade.
Medverkande biografer uppdateras löpande på TriArtPlay

Svetlana Aleksijevitj fångar kärleken i den ryska folksjälen.
Under flera år reste nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj runt i Ryssland och Vitryssland för att undersöka den ryska folksjälens förhållande till kärlek. En, som hon menar, akut bristvara i dagens samhälle. Dokumentärfilmaren Staffan Julén fanns vid hennes sida och skildrar en arbetsprocess driven av lika delar politiska, konstnärliga och humanistiska drivkrafter.
Svetlana Aleksijevitj är en skicklig och inlyssnande intervjuare som får människor att bjuda på sig själva. Så när hon ställer frågan “Vad är kärlek?” så är svaren både dråpliga, tänkvärda och vemodiga.
Regi: Staffan Julén
Med: Svetlana Aleksijevitj
Land: Sverige
Språk: Ryska, textad på svenska
Produktionsår: 2017
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Längd: 89 minuter
Filmen ”LYUBOV – kärlek på ryska” av Staffan Julén och Svetlana Aleksijevitj visas som stöd för oppositionen i Belarus
Nobelpristagaren och ordföranden i Belarusiska PEN, Svetlana Aleksijevitj, är en av sju medlemmar i presidiet för oppositionens övergångsråd i Belarus. I den turbulenta tiden efter presidentvalet kräver rådet omval och frihet för alla politiska fångar.
Den 26 augusti kallades Svetlana Aleksijevitj till förhör. Enligt åklagaren skall rådet ha försökt att olagligt ta makten och hota den nationella säkerheten. På väg in till förhöret yttrade Aleksijevitj:
Jag går till förhöret fullständigt lugnt, jag känner mig inte skyldig, jag känner att allt som vi gjort är helt lagligt. Vårt mål är bara att ena samhället, vi uppmanar inte alls till någon statskupp eller revolution. Det var folket själv som kom, detta är något som inför våra ögon görs av den belarusiska nationen, det belarusiska folket.
Gud give att det inte kommer att utgjutas något blod från vår sida, det skall inte utgjutas något blod, vi måste segra med hjälp av själen, segra med kraften av våra övertygelser, tillade hon.
Förhöret varade bara i 40 min eftersom Aleksijevitj åberopade sin skyddade rättighet att slippa vittna mot sig själv. Men hoten mot Aleksijevitj och oppositionen är ingalunda över.
I ett samarbete mellan TriArt, Svenska PEN och filmens svenska regissör, Staffan Julén arrangeras stödvisningar där intäkterna går till stöd åt offren för regimens repression och våld mot de fredliga demonstranterna i Belarus.
Filmen ”LYUBOV kärlek på ryska” bygger på de intervjuer om kärlek som Svetlana Aleksijevitj genomförde i Ryssland och Belarus under åren 2014–2017.
Inför inspelningen förklarade Aleksijevitj att det enda som nu kändes meningsfullt för henne att undersöka var kärleken eftersom språket och kulturen var förgiftat av makthavarnas hatretorik. Nu tre år efter filmens premiär skakar Lukasjenkos regim i sina grundvalar samtidigt som styrkan i folkets fredliga demonstrationer ökar för var dag som går.
Aleksijevitj som skyr barrikader och revolutionsromantik har dock aldrig sparat på orden vad gäller hennes avsky för diktaturen. Trots ökat hot från regimen väljer hon att stanna kvar i Belarus. Hon är ett stöd och föredöme när det gäller eftertanke, förnuft och kritiskt tänkande i ett långsiktigt och hållbart arbete för demokrati och rättvisa.
 
MER OM FILMEN
”Den här filmen har utvecklats ur en rad intervjuer som Svetlana Aleksijevitj genomförde inför sin kommande bok om kärlek. Även om historierna fokuserar på kärlek så är det ofrånkomligt att de också är breda, episka berättelser från den ryska vardagen. Kärlek som överlever förtryck och förföljelse, unga välutbildade kvinnor som inte kan hitta jämlika män eller kärlek som krossats av krig och katastrofer. En fråga som ställdes i intervjuerna var: Varför är det så svårt för människor att beskriva lycka i den ryska kulturen?
Efter att ha filmat i tre år, under sju intervjuresor, samlade vi ett stort urval av berättelser som belyser kärlek från flera aspekter. Tillsammans skapar de en rik tapet av historier där ämnen och koncept vävs samman på många nivåer. Några teman sticker ut och återkommer ofta. Ett av dessa är frihet. I en kultur där individens lycka har fått stå tillbaka och i princip betraktats som omoralisk under en lång tid är det omöjligt att inte beröra friheten. Flera av de intervjuade hade haft sina allra mest kraftfulla kärleksupplevelser under Perestrojkan, när världen plötsligt stod vidöppen och euforin svepte genom hela samhället. Men lyckokänslan ersattes snabbt av kaos, ekonomisk kris och en förstärkt individualism som förstörde många förhållanden. Många av kvinnorna vi pratade med värderar sin frihet högre än sina drömmar om kärlek.
När jag först presenterade min ide om att göra en film om hennes arbetsprocess för Svetlana så svarade hon:
– Det låter intressant, men jag vill inte göra en film om mig själv. Det vet jag redan allt om. Men om du vill följa med på en resa in i själen på det ryska folket tillsammans med mig och undersöka vad begreppet kärlek betyder för oss så är du välkommen.
Det erbjudandet var avgörande och i ett slag öppnades det upp helt nya möjligheter för projektet.”
- Staffan Julén
Staffan Julén (f. 1957) har sedan 1983 regisserat och producerat flera internationellt prisbelönade långfilmer och kortfilmer. Bland dem kan nämnas Inughuit – folket vid jordens navel (1987), The Prize of the Pole (2006) som bland annat belönades med Dox Amnesty Award och första pris på Anchorage International Film festival samt Lyubov- Ryska på kärlek (2016). Tillsammans med producenten Johan Seth driver han produktionsbolaget Overcoat.
Svetlana Aleksijevitj (f. 1948) är journalist och författare som har skildrat några av de mest dramatiska händelserna i den ryska historien såsom 2:a världskriget, kriget i Afghanistan, härdsmältan i Tjernobyl och Sovjetunionens upplösning. Hon baserar sina böcker på vittnesmål och intervjuer. 2015 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur för ”hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”.