Scroll down

LES MISÉRABLES

Jukeboxbio,Visade filmer

LES MISÉRABLES

Frankrikes Oscarsbidrag, med på ‘shortlist’ – de tio utvalda filmer som kan vinna Oscar för Bästa internationella film. Juryns pris i Cannes.
Stéphane är en polis från Cherbourg som ansluter till polisstyrkan i Montfermeil, en förort till Paris.
Hans nya kollegor Gwada och Chris använder vilka metoder som helst för att upprätthålla ordningen i området. Stéphane ser snabbt spänningarna som finns i området mellan de rivaliserande gängen.
När gruppen under ett ingripande blir filmade av en drönare riskerar detta att vara gnistan till en betydligt större konflikt med konsekvenser för hela Frankrike.
Les Misérables är regisserad av Ladj Ly som 2017 gjorde en prisbelönad kortfilm med samma namn. Titeln är hämtad från Victor Hugos berömda roman som skrevs för 150 år sedan. Som filmen visar är de problem som Hugo såg fortfarande en verklighet.
Les Misérables belönades med juryns pris och var en av de bäst säljande titlarna i Cannes och har bland annat köpts av Amazon i USA för ett rekordbelopp för en fransk debutfilm. Les Misérables har även blivit utvald till Frankrikes Oscarsbidrag 2020.
Regi: Ladj Ly
Med: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga, Jeanne Balibar
Land: Frankrike
Språk: Franska, textad på Svenska
Originaltitel: Les Misérable
Produktionsår: 2019
Genre: Drama
Åldersgräns: 15 år
Längd: 102 minuter

Filmrecension, SVT: Klassiker laddad med socialt patos i Les Misérables

En laddad film som utgår från en åldrad klassiker för att berätta om den akuta nutiden. Resultatet är en pulserande framåtrörelse med hårdslående social närvaro – som aldrig ens är i närheten att plocka upp något plakat, tycker Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin. Läs mer
………………………………

“Explosivt franskt och adrenalinstint socialt drama”
— Dagens Nyheter
“Ett starkt drama om utsatthet, våld och korruption i ett samhälle som tycks vara på gränsen till förfall. Rekommenderas starkt.”
— Filmtopp
“Hundrafemtio år efter Victor Hugos kultroman ger den gastkramande och väldigt rörande nya ‘Les Misérables’ en inkännande och icke-skuldbeläggande inblick i den opersonliga brottsstatistiken.”
— Nöjesguiden
“‘Les Misérables’ är en stark film som lämnar mycket att fundera över efter biobesöket.”
— MovieZine