Scroll down

KORTFILMSDAGEN: 21 december

Kortfilmer

KORTFILMSDAGEN: 21 december

Den 21 december är årets kortaste dag. Det är också dagen då vi frossar i kortfilm av alla olika tänkbara sorter. Vi uppmärksammar vår guldbaggevinnande filmare Anna Erlandsson med ett kortfilmsmaraton. Även Clara Bodéns senaste film, Ingen sömn på Stengatan visas under kvällen.
16.00  Nio kortfilmer av Anna Erlandsson
Nio kortfilmer (en med Världspremiär!) + en vinjett.
Kom och mingla och hör Anna berätta om sina filmer.

17.00  Animerade dokumentärer
Tre animerade dokumentärer om barn och unga i svåra situationer av David Aronowitsch and Hanna Heilborn, 36 minuter.
18.30  Den perfekta lunchen
Fyra filmpärlor, 44 minuter.

19.30 Svensk kortfilm 2016 c/o Folkets Bio
Sex kortfilmer, 101 minuter.
Fri entré. Glögg, kaffe och pepparkakor i pauserna.
Arr. Folkets Bio Regina och Filmpool inom Region Jämtland Härjedalen 


 
OM FILMERNA

16.00  Nio kortfilmer av Anna Erlandsson

Anna Erlandsson fyller jämnt och vi firar henne genom att göra ett filmmaraton med nio kortfilmer + en vinjett, en av filmerna har dessutom världspremiär! Kom och mingla och hör Anna berätta om sina filmer.

17.00  Animerade dokumentärer

Tre animerade dokumentärer om barn och unga i svåra situationer av David Aronowitsch and Hanna Heilborn.
slavar1-jpg-640x360-e1478082228176
Slavar   Längd: 15 min.
Abuk och Machiek är två av tusentals barn som tillfångatogs av den regeringsstödda milisen under inbördeskriget i södra Sudan. I SLAVAR – EN ANIMERAD DOKUMENTÄR berättar de närgånget om sina egna upplevelser, från den dagen de kidnappas till den då de fritas. Filmen bygger på en intervju med barnen, där både intervjusituationen och deras minnen har animerats. SLAVAR ger också en strimma hopp: När Abuk och Machiek är fritagna kan de börja drömma om framtiden.

 sharaf1-jpg-640x360
Sharaf   Längd: 13 min.
– Båten var som en fluga i havet. Vi bara drev utan mat eller vatten. Sharaf, 17, är en av många flyktingar som har kommit till Gran Canaria de sista åren. Sharafs historia blir som en röst för de som klarade sig men också för de som dog i havet.
gomd1-jpg-640x360
Gömd   Längd: 8 min.
Giancarlo berättar hur det känns att leva gömd och känna sig jagad av alla. Vi ser animerade bilder och hör dokumentära ljud.

18.30 Den perfekta lunchen

Butyouareadog3
But you are a dog (Malin Erixon)   Längd: 12 min.
En udda grupp människor samlas för att se en dansföreställning. Spänningen är stor för vad man kommer att få se. Trots olika egenheter kan de inte undvika att lägga märke till den avvikande. En finurlig och stillsam film fylld med humor om hur svårt livet kan te sig för den som inte riktigt passar in.
pussyhavetheopower3
Pussy Have the Power (Lovisa Sirén)   Längd: 14 min.
Pussy Have the Power förärades Sveriges största kortfilmspris Startsladden på Göteborg International Film Festival.
Juryns motivering: ”Startsladden 2014 tilldelas en film som engagerade juryn i vilda diskussioner. Den har ett anslag och en energi som står ut, och den skapade hos var och en av oss en färdig uppfattning som sedan förändrades under filmens gång. Filmen visar på ett provocerande sätt hur svårt det är att på djupet utmana invanda könsroller, och hur effektivt de kan störa den kreativa processen. Detta Fittans år 2014 tilldelas Startsladden Pussy Have the Power av Lovisa Sirén.”
Elvakaffe_2
Elvakaffe (Maria Fredriksson)   Längd: 14 min.
Fyra äldre damer träffas för att dricka kaffe, men de pratar varken om barnbarn, kakrecept eller virkning. De diskuterar Viagra, orgasmer och att ta en snabbis. Och hur skulle det egentligen vara att ha en man med löständer i sängen? Inget utelämnas när de minns det förflutna och den sexuella revolutionen som uppkom runt dem. En värmande historia som skänker njutning långt in på ålderns höst.
haveaniceday_arg_640
Have a nice day (Åsa Johannisson)   Längd: 4 min.
”Tänk om jag glömde spisplattan på? Tänk om hela huset börjar brinna?” Många av oss kan känna igen de oroliga tankarna när vi skyndar hemifrån, men det hindrar oss inte att komma iväg. För K blir emellertid detta en morgon då tanken på eld tar över. Strategierna för att hindra en brand blir allt mer tvingande och absurda. När hon väl tror sig ha lyckats eliminera brandfaran, tar elden en ny och oväntad väg…

19.30 Svensk kortfilm c/o på Folkets Bio

ingen-socc88mn2-640x360
Ingen sömn på Stengatan (Clara Bodén)   Längd: 14 min.
Regissören Clara Bodén har gjort en nattlig inventering av Luleå utifrån Mattias Alkbergs låt “Ingen sömn på Stengatan” och med fokus på människor som jobbar nattskift. Vi möter arbetare på stålverk, i hemtjänstens nattpatrull, en vakt som kör sitt nattliga crossfitpass, en busschaufför och några fler som inte sover denna januarinatt.
exercise_one_foto_leydis_manso_aguilar-kopia-2-640x360
Excersice One (Victoria Verseau)   Längd:14 min.
Juli finner gemenskap online efter sin könskorrigering. I längtan efter närhet bestämmer hon sig till slut för att ta steget ut i verkligheten och träffa en man. Men världen utanför är inte lika förstående och kvällen slutar inte som hon hoppats.
pressbild-focc88rocc88vare-640x360
Förövare (Ewa Cederstam)   Längd: 7 min.
Över sex tusen våldtäkter anmäls i Sverige varje år. Förövare är en film om några av dem som har dömts för detta brott, några av människorna bakom siffran. Hur ser de på sig själva? Hur ser de på offren? Hur ser de på brottet? Och hur ser de på möjligheten att – som dömd gärningsman – gå vidare efter avtjänat straff?
Picture 003
Man (Maja Borg)   Längd: 14 min, 2016
Virginia Woolf för oss genom transformeringen av regissörens egen kropp under hens graviditet. Man är en expansion av kön och språk, en filmatisering av den biologiska och kulturella människroppen i förändring. Om kroppen som uttrycksform och om könsidentitet under en graviditet.
fightonaswedishbeach_-simonvahlne_photo2-320x180
Fight on a Swedish Beach (Simon Vahlne)   Längd:15 min.
Det är svensk sommar, solen skiner och familjerna har samlats på de långa sandstränderna utanför Varberg. Men vad händer när några halvfulla ungdomar kallar en gubbes fru hora och ”heilar” mitt i semesterparadiset?  Fight on a Swedish Beach ställer sig frågan – vågar vi säga ifrån?
kroppenacc88renensam-kopia-640x360
Kroppen är en ensam plats (Ida Lindgren)   Längd: 10 min.
Kroppen är en ensam plats bjuder in till det förbjudna universum som varje människa som drabbats av ätstörningar gör allt för att dölja för omvärlden. En personlig, intim skildring där huvudpersonen kämpar för att bryta sig ur destruktiviteten trots att det är hennes enda trygghet.