Scroll down

KORTFILMSDAGEN 2019

Kortfilmer

KORTFILMSDAGEN 2019

Lördag 21 december från 14.00

Kom och se kortfilm på årets kortaste dag.
Vi bjuder på glögg, kaffe, saft och peppisar.
Och möjlighet att köpa presentkort!


I samarbete med Filmpool Jämtland Härjedalen, Filminstitutet och Folkets Bio.

Program

14.00 Knattefilm c/o Folkets Bio

SALONG 2  Vem är var? (30 min)

14.30 Barnfilm c/o Folkets Bio

SALONG 1  Alfons Åberg (40 min)

15.00 Kortfilm c/o Folkets Bio

SALONG 2
Pussy have the power
(14 min)
But you are a dog (12 min)
Jag skiner inte utan er mina bröder (5 min)
Katthat (11 min)
The Bear (20 min)
Dark Chamber (6 min)
Zlatan i Alperna (15 min)
The Average (14 min)

15.30 Kortfilmer med länsanknytning

SALONG 1
Stamnätet
(5 min)
Topp 3 (44 min)
Skriv mig bara ditt farväl (12 min)
A song for Jimmy (5 min)
Bosse
(11 min)


OM FILMERNA

Vem är var?

Regi: Jessica Laurén
2011 / 30 min / animation, barnfilm


En uppföljare till omåttligt uppskattade Vem. Vem är var? baserar sig på ytterligare åtta böcker av Stina Wirsén. Vi får följa nallen när hon letar efter sina kompisar och ringer på hos alla. Tänk hur olika det kan vara hemma hos folk… Vi får också vara med om en dramatisk taxifärd till sjukhuset. Vi får se hur himla superbra katten är på kullerbytta och hur väldigt arg nallen kan bli när det inte blir som hon vill. Ibland blir det bråk, fast det går alltid bra till slut i filmerna om nallen, fågeln, katten, nallegrisen och kaninen.

Alfons Åberg

Regi: Liller Möller
2015 / 40 min / animation, barnfilm


Tre Knattefilmer om Alfons Åberg. Två av dem baserade på böcker – Hur långt når Alfons och Alfons och soldatpappan – och den tredje på ett originalmanus, Alfons leker Einstein.
Hur långt når Alfons
Alfons är nu en skolpojke och funderar på det mesta. Var börjar och slutar allt? Hur mycket av Alfons är egentligen verkligen Alfons? Om man spottar på gatan, är det en bit av en själv som ligger där i spottet?
Alfons och soldatpappan
Alfons har en ny kompis, Hamdi och de leker ofta krigslekar. Hamdis pappa har varit med i kriget, ett riktigt krig. Alfons och Hamdi vill gärna att pappan ska berätta om kriget. Men den här soldatpappan vill inte så gärna berätta…
Alfons leker Einstein
Alfons funderar över uppfinningar och uppfinnare. Tillsammans med Hamidi och Milla gör han en uppfinningsbok och testar en del av dem i praktiken.

But you are a dog

Regi: Malin Erixon
2014 / 12 min / animation


En udda grupp människor samlas för att se en dansföreställning. Spänningen är stor för vad man kommer att få se. Trots olika egenheter kan de inte undvika att lägga märke till den avvikande. En finurlig och stillsam film fylld med humor om hur svårt livet kan te sig för den som inte riktigt passar in.

Pussy have the power

Regi: Lovisa Sirén
2014 / 14 min / drama

Ett gäng tjejer befinner sig i en lånad musikstudio och gör en elektronisk låt tillsammans. Sigrid sköter musiken medan de andra skriver texter, rappar och sjunger Pussy Have the Power. Det är kaosigt när alla vill bestämma men stämingen är på topp – tills en erfaren musikproducent kommer in och ger förslag på förbättringar. Sigrid och hennes kompisar ställs inför valet att sälja ut sitt verk till något som kan leda till framgång, med risken att då förlora sitt eget budskap.
Pussy Have the Power förärades Sveriges största kortfilmspris Startsladden på Göteborg International Film Festival.”

Jag skiner inte utan er mina bröder

Regi: Alexander Abdallah
2019 / 5 min / drama


Under ett år förlorar Yahya tre av sina bröder. I en koja kan han leva i sin fantasi och möta dem igen. Han kan prata med dem, röra dem, fånga dem, sakna, bära dem och bli buren. Med ett drömskt och kärleksfullt språk berättar Alexander Abdallah poetiskt om dödsskjutningar och mansnormer.

Katthat

Regi: Ola Angelman
2019 / 11 min / animation


Två råttor, en far och hans son, som bor i en förort till Stockholm, upptäcker en dag att en katt har tagit sig in i deras hem. Pappan kastar ut den, men katterna fortsätter komma tillbaka. Faderns frustration ökar medan barnet börjar se dem på ett annat sätt.

The Bear

Regi: Johannes Stjärne Nilsson
2018 / 20 min / drama


En karriärkvinna tröttnar på att vara människa, skaffar sig en björnkostym och emigrerar till vildmarken. När civilisationen hinner ikapp henne måste hon välja vilken värld hon ska tillhöra.

Dark Chamber

Regi: Ottó Bánovits
2019 / 6 min / drama

Ottó Bánovits kortfilm Dark Chamber är en rekonstruktion av en sann händelse vid en gränsövergång mellan Österrike och Ungern under sommaren 2015. Filmen använder sig av Camera Obscura för att skapa indirekta representationer av händelsen.

Zlatan i Alperna

Regi: Monne Lindström
2019 / 15 min / animation

Zlatan är trött på offentligheten och har åkt på skidsemester, men det blir inte riktigt som han tänkt sig. Filmen är en animerad saga om vad som kan hända när givna förutsättningar byts ut och nya spelregler uppstår.

The Average

Regi: Iris Smeds
2019 / 14 min / drama

Konstnären Iris Smeds kortfilm är en surrealistisk berättelse om medelvärdet och medelmåttan. Vi får följa konstnären själv iförd Dalí’s smältande klockor, en gigantisk tusenfoting som går itu, en Tv-hallå och en författare som bråkar om individens separation, och en Ikaros som inte längre vill brinna.

Stamnätet

Regi: Clara Bodén
2018 / 5 min / dokumentär


Det står en pojke vid ett kraftverk i Norrlands inland, vid forsen som inte längre finns, för att någon äger fallrättigheterna. Stamnätet är en personlig film om att växa upp omgiven av rika naturresurser. Om kraftproduktion, kolonialism och den känsla som vuxit ur att se, se på nytt och ifrågasätta det som omger en.
Clara Bodén är filmskapare och producent, bosatt på Rödön i Jämtland. Hon nominerades 2015 till en Guldbagge för bästa dokumentärfilm med essäfilmen ’Lgh + Bil + Allt jag har och äger’.

Topp 3

Regi: Sofie Edvardsson
Manusförfattare och producent: Simon Österhof
2019 / 44 min / animation, komedi

Topp 3 idioter jag hatar:
3. Sveriges statsminister. Eller ja, egentligen vilken politiker som helst som ser till att det känns som att man inte kan bo där jag bor.
2. Mig. Jag är så sjukt less på mig själv. Att jag gillar det jag gillar och att jag inte bara kan göra det lite lätt för mig själv nån jävla gång.
1. Dig.
Så börjar den animerade filmen Topp 3, som vunnit pris på en av världens största HBTQ-filmfestivaler i Los Angeles. I filmen möter vi Anton, som går sista året på gymnasiet när han träffar David och blir hals över huvud förälskad. Men räcker kärleken om man vill leva helt olika liv? En bitterljuv romantisk komedi om kärlek, topplistor och framtidsdrömmar i Norrlands inland.

Skriv mig bara ditt farväl

Regi: Patrik Andersson-Walle
2019 / 12 min / drama


16-årige Hugo försöker att njuta av livets alla delar då han en dag förlorar det han älskar mest. Han genomgår en ångestfylld period och önskar att han tagit vara på det han hade.

I rollerna: Tim Wolgers, Vera Hedström, Ester Högdahl, Axel Wikberg, Stina Sandberg, Vanja Henriksson, Erik Norberg

A song for Jimmy

Regi: Bengt-Anton Runsten
Guitar, Lead vocals: Markus Ernehed
Guitar, Vocals: Fredrik Björns

2019 / 5 min / musik


This video was shot in Kälom, Offerdal. A huge thanks to Örjan Ernehed, Karin Ernehed, César Púas and Aylin, Håkan Torén, Inez Lundberg and Johan Nilsson for lending us some of their time. And of course, an eternal thanks to Bengt-Anton Runsten for making it as beautiful as only he can and Johan Arveli for making it sound the way it’s supposed to. /Markus & Fredrik

Bosse

Regi: Erik Edler
2019 / 11 min /action, komedi

Northern Light Pictures i samarbete med Jemthumor.
Filmen har inget speciellt budskap, det är ren action. Vi från Jemthumor vill visa vad man kan göra med nollbudget, familj och vänner. Vi filmade det mesta i Strömsund och några delar framför greenscreen på Frösön.