Scroll down

PEGGY GUGGENHEIM – ART ADDICT

Visade filmer

PEGGY GUGGENHEIM – ART ADDICT

PREMIÄR FÖR KONST PÅ BIO!  Lördag 1 oktober kl 15.00

”It’s all about Art & Love” – som en av 1900-talets mest framstående konstsamlare har Peggy Guggenheim satt sin distinkta prägel på den moderna konsten. 36 år efter sin död fortsätter hennes liv, fullt av både flärd och trauma, att fascinera. Filmen ger en unik inblick i en av historiens mest egensinniga och viljestarka kvinnors liv, en kvinna som från grunden omformade vår moderna konstvärld.

Peggy Guggenheim var sin tids främsta konstsamlare och ett societetslejon utan like. Som brorsdotter till konstgurun Solomon R. Guggenheim kom det sig kanske naturligt, men efter hennes fars bortgång på Titanic lämnades Peggy med en högst blygsam förmögenhet, som hon sedan transformerade till 1900-talets främsta konstsamling.
Birgitta Rubin, DN: “Den rebelliska Peggy drog till Paris 1921, där hon levde loppan i bohemkretsar. Hon gifte sig och fick två barn med en engelsk författare. (…)
Först som 40-åring fann hon sitt rätta kall: konsten. När Peggy Guggenheim startade galleri i London 1938 hade hon den goda smaken att anlita Marcel Duchamp som rådgivare och kunde köpa konst för vrakpriser när kriget bröt ut.
I filmen framgår det att en känsla av utanförskap gjorde henne mottaglig för, ja besatt av avantgardekonst. Men med antisemitismen och nazisternas hat mot modern konst levde hon farligt. Peggy Guggenheim lyckades fly med sin unika samling och blivande make Max Ernst till New York 1941.
Där öppnade hon ytterligare ett galleri, som lanserade den abstrakta expressionismen. Men 1947 drog hon vidare till Venedig, där hon startade ett museum. Med åren blev älskarna stadigt yngre och hundarna fler, parallellt med att hemmamuseet förföll.
Det jag uppskattar mest i denna fascinerande dokumentär är att Guggenheims personliga utsvävningar inte längre skymmer hennes avgörande betydelse som den moderna konstens ”barnmorska”.
Peggy Guggenheim kan knappast kallas feminist men som gallerist och konstsamlare var hon definitivt en föregångskvinna.”
Läs hela recensionen här: http://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-dokumentaren-peggy-guggenheim-art-addict/
Regis: Lisa Immordino Vreeland,  USA/Italien/UK 2015.
Dokumentär, 97 minuter.

Medverkande: Peggy Guggenheim, Marina Abramovic
Språk: Engelska, textad på svenska
Obs! Endast en föreställning.
Biljett: 150 kr
medlem i konstförening eller Folkets Bio Östersund 130 kr
studerande 100 kr
arr. i samarbete med Jämtlands läns konstförening
och Östersunds Konstklubb

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *