Scroll down

KIM – DEN SKALLIGA PRIMADONNAN

Visade filmer

KIM – DEN SKALLIGA PRIMADONNAN

EXTRA! Lördag  25 mars kl 14.30

Det här är filmen om skådespelerskan Kim Anderzon. Älskad och hyllad för sina roller på teater och film. En feministisk förebild som blev en av vår tids största skådespelare. Som skapade sig ett liv där teatern stod över både relationer och familj. Och så kom cancern.
kim_1-1 web
Men livet måste levas, till varje pris. Och föreställningen ska spelas, kväll efter kväll. Kim varvar föreställningar med klinikbesök i Tyskland. Men kroppen orkar till slut inte mer. Hon bestämmer sig för att samla alla sina nära, vänner, kollegor, för en sista kväll på Restaurang Wasahof, ett sista framträdande. Hon åker hem från restaurangen efter en magisk kväll och somnar in. För evigt.

Mer om filmen: kimfilm.se
Regi:Fredrik Egerstrand, Tintin Anderzon
Land: Sverige
År: 2017
Med: Johan Rabaeus, Judith Hollander, Kim Anderzon, Krister Henriksson, Monica Dominique, Monica Nielsen, Tintin Anderzon
Språk: Svenska, Svensk text
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: –
Längd: 90 minuter
presstand web
Fredrik Egerstrand, Tintin Anderzon
320x320_kim_rec
Expressens recension:
“Åh, Kim! Finaste, bästa Kim. Säg inte att det är redan är slut, och att det här var sista dansen. För i varje ruta är du oemotståndlig, och så olidligt lätt att älska. Så levande, till och med i döden, kanske ännu mera då.
Bara en primadonna drar ihop en fest för att ”liket lever”. Så är också scenerna från slutet vad som gör den här filmen fullkomligt unik: Kim Anderzon är märkt av cancern, men med eld i blicken. Hon är charmigt fräck och hon skrattar, och om bara några dagar ska hon dö. Det kan man inte tro när man ser glädjen och kärleken på Wasahof. Att se detta och inte gråta, kräver riddar Katos hjärta av sten.
Men efter ett tag inser jag också vilken tydlig röd tråd det löper från Kims artisteri, till hennes sätt att säga adjö till livet. Filmen tar till största delen fasta på Kims karriär på scen. Här finns nästan ingenting om familjelivet, och bara ett fåtal scener från filmerna ”Sällskapsresan” och ”Andra dansen”. Men Krister Henriksson och Björn Granath vittnar om hur de lärde sig skådespeleri av Kim, och Johan Rabaeus kallar henne sin ”manliga förebild”. Kim Anderzons publikkontakt är absolut, hennes rädsla för att visa upp den egna kroppen minimal, och dessa förmågor följde henne in i döden.
”Den skalliga primadonnan” är ingen analytisk och perfektionistiskt ihopsatt dokumentär av typ ”Citizen Shein”, utan ger en något annat: En kraft att leva. Lite mer som Kim.”
Maria Brander, Expressen

Om Kim Anderzon
Kim Anderzon började redan som barn att intressera sig för teater då hennes farföräldrar lät henne följa med till Östersunds gamla teater för att se operett och teater. Anderzon själv beskrev senare att detta kom att representera en attraktiv drömvärld som skilde sig från hennes påvra vardag. När hon var sexton år flyttade hon till Stockholm för att utbilda sig till kartritare. Hon blev sveriges första Playboybunny och ritade kläder åt Git Gay. Men ganska snart tog skådespeleriet överhanden. Hon började ta lektioner för Sten Larsson och senare vid Inge Wærns teaterstudio. Vid årsskiftet 1968–1969 kom hon till Pistolteatern och i början av 1969 gjorde hon sin scendebut i Direktör Ubu. Det stora genombrottet kom med Dario Fo-pjäserna Åh, vad revolutionen är härlig!!… (1974), Vi betalar inte! Vi betalar inte! (1977) och En kvinna (1979). Hon stannade hos Pistolteatern till 1984, då hon blev frilansande skådespelare med framgångar som Det Ljuva Bombnedslaget (1986), Änglasug (1988), Vivagina (1997), Happy Hour (1995)  Mae West (2003) m m.  Kim Anderzon var även verksam som skådespelare i film och på TV. Debuten skedde i kortfilmen Frukost (1969), där hon medverkade i en mindre roll. Hon har fått stor uppskattning för sina roller i den komedivåg som sköljde över svensk film under 1980-talet. Här kan nämnas filmer som Sällskapsresan (1980) och Göta kanal (1981). 1982 spelade hon huvudrollen som Anna i filmen Andra dansen, för vilken hon fick motta en Guldbagge för “bästa skådespelerska”. Bland övrig medverkan kan nämnas Baddjävlar (1971), Elvis! Elvis! (1976), Saxofonhallicken (1987), Titties salong (1987) och Rederiet (1994–1996, 2002).
Tidigare föreställningar:
FÖRHANDSVISNING på Internationella kvinnodagen
Onsdag 8 mars kl 18.30. Tintin Anderzon medverkar.
PREMIÄR! Fredag 10 mars – torsdag 16 mars kl 19.00
DAGBIO måndag 13 mars kl 14.00