Scroll down

JOZI GOLD

Blogg-inlägg

JOZI GOLD

DOKU-måndag – Kommande

I den här nya rafflande dokumentärthrillern, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven, följer vi Mariette Liefferinck, en lika obeveklig som osannolik aktivist, i kampen för att avslöja sanningen och ställa guldindustrin till svars för den enorma skada den åsamkat människor och natur. 


Gruvindustrin är en av världens största och mest inflytelserika industrier, men det finns en katastrofal baksida till gulddagar och ekonomiska vinningar. Johannesburg befinner sig nu i en miljömässig mardröm där tusentals ton radioaktivt avfall förorenar luften och vatten för boende i enorma områden. Gruvdriften har också gett upphov till koloniala plundringar, utnyttjande av arbetskraft, kränkningar av mänskliga rättigheter. Allt medan staten och företagen som tjänar pengar på katastrofen gör allt för att komma undan ansvaret.

Regi: Fredrik Gertten, Sylvia Vollenhoven
Land: Sydafrika, Sverige, Norge
Språk: Engelska, Svensk text
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentär
Åldersgräns:
Längd: 74 minuter
Fredrik Gertten är en prisbelönt svensk regissör, journalist och sedan 2017 hedersdoktor vid Malmö Universitet, vars filmer har visats på världsledande filmfestivaler och mötts av publik i över 100 länder. Relationen till Sydafrika härstammar från åren som utrikeskorrespondent under 80- och 90-talet, varefter han grundade WG Film som utvecklats till ett av Sveriges mest inflytelserika produktionsbolag inom dokumentärfilm. Idag kombineras rollen som regissör bakom välkända titlar—från BANANAS!* (2009) till PUSH (2019)—med arbetet som creative producer på det egna produktionsbolaget.

Sylvia Vollenhoven, baserad i Kapstaden, Sydafrika, är Professor vid University of Johannesburg och flerfaldigt prisbelönad för sitt arbete som journalist, dramatiker och regissör. Hon har tidigare arbetat på uppdrag av stora kulturorganisationer och välkända NGO’s, och sitter på en lång meritlista som producent av flera banbrytande dokumentärer för the South African Broadcasting Corporation, liksom BBCs mini-serie Mandela the Living Legend.

Mariette Liefferink är en miljöaktivist och arketypisk krigare, hon slåss för att skydda och bevara miljön i Gauteng-regionen i Sydafrika. Hon har spelat en stor roll i att avslöja och kräva åtgärder för gruvavfallet och dess konsekvenser i området, som många gruvföretag och regeringen försökt ignorera. Hennes arbete är särskilt värdefullt för större urbana områden i industriområden, där hon agerar i samhällets intresse oavsett ras eller klass. Därutöver har Liefferink åtagit sig ett flertal andra roller kopplade till miljöfrågor; officiella befattningar i rådgivande styrelser, styrkommittéer och ledningsgrupper, och som konsekvens av hennes långa engagemang och erfarenhet så prisas idag hennes arbete både av beslutsfattare och forskare.