Scroll down

JOJK / JUOIGAN

Visade filmer

JOJK / JUOIGAN

SAMISK FILMFESTIVAL STAARE 2018:
Tisdag 6 februari kl 19.00

Jojken har en obruten tradition sedan tusentals år. Det är folkets musik, en musik för renskötare och fiskare. Men den är inte oomtvistad. Jojken har varit belagd med dödsstraff eftersom den betraktades som trolldomsmusik. Vad är orsaken till att musiken genom åren överlevt både kristna missionärer och myndigheter? Via jojkens historia får vi en berättelse om samerna, i en film med personligt tilltal och fantastiska bilder och musik.

Regi och manus: Maj Lis Skaltje
Land: Sverige 2014
Språk: Norska, Samiska (olika dialekter), Svenska. Svensk text.
Originaltitel: Juoigan
Genre: Dokumentär
Längd: 85 minuter.
MAJ LIS SKALTJE
Maj Lis Skaltje är journalist, konstnär, författare och filmskapare, född 1940. Hennes far Jovvi Skaltje var renägare. Hon utbildade sig i samhällsvetenskap och tog examen vid Uppsala universitet. Hon arbetade från 1966 på Sveriges Radio i Luleå och Kiruna, var redaktör på Sameradion och senare också TV-producent. 1989 slutade hon vid radion för att bli bildkonstnär och utbildade sig i måleri på Bildkonstakademin i Helsingfors i fyra år. Hon har också studerat samisk kultur och språk vid Universitetet i Oslo och Uleåborgs universitet.
2012 tilldelades hon Sällskapet Johan Nordlanders kulturpris med motiveringen: ”för sitt engagerade och intensiva arbete för att visa på den samiska kulturens centrala betydelse i det nordliga rummet”.
affisch_REC_jojk web
MER OM FILMEN
Jojk är en visuell resa över nordkalotten, genom Sverige, Norge och Finland, genom historien och fram till idag. Landskap av vidsträckta fjällvidder och oändlig himmel växlas med intima samtal i kåtor och hus. Filmen är ett unikt tidsdokument som väver samman den samiska politiska och kulturella historien, som visar den brutala kolonialismen men även den nya vågen av unga samer som värnar om sin identitet och kultur. Regissören Maj Lis Skaltje beskriver filmen som ett sätt att samla traditionell kunskap för kommande generationer och förklara den samiska världen för omvärlden. Via jojkens historia får vi en berättelse om samerna.
Jojken har skapats och utövats i en hård och karg natur under
årtusenden och är en av de äldsta musiktraditionerna i Europa. Det samiska ordet för att jojka är 4000 år gammalt. Jojken är en otroligt viktig komponent i den samiska kulturen. Den finns som en del av vardagslivet och jojkar skapas till omgivningen och till de människor och djur som man möter; man jojkar ett landskap, en älv, en ren, en älg eller en person. En person kan ha en egen jojk eller flera som utvecklas samtidigt som människan växer och utvecklar sin personlighet. Man kan jojka döda släktingar, glömda platser och dramatiska händelser för att de inte ska försvinna ur den gemensamma minnesbanken. Det som beskrivs i jojkarna blir en del av en större historia och skapar tillsammans en omfattande berättelse om tillvaron, människor och livet.
I filmen Jojk får vi möta både dem som jojkat hela sina liv och dem som levt stora delar av sitt liv utan jojken. Koloniala strukturer, religion, och politik har påverkat bland annat uppfostran och skolgång och skapat folkförflyttningar och upplösning av familjestrukturer och traditioner. Jojken har överlevt mot alla odds och i nutiden finns den som en stark beståndsdel även i kristna samekretsar.
KORT OM SAMER OCH JOJK
Samer (nordsamiska sámit eller sápmelaččat) finns i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Samernas förfäder var jägare, fiskare och rennomader. Samerna är sedan 1977 ett erkänt ursprungsfolk i Sverige men det var först 1993 som det svenska sametinget officiellt grundades och inte förrän 2011 som Samerna skrevs in i den svenska grundlagen som ett erkänt folk.
År 1609 kungjorde den dansk-norska kungen Christian IV att den som utövade samiska trolldomskonster skulle dömas till döden. År 1685 bestämde staten att samer skulle kristnas med tvång. Kyrkan betraktade jojk som trolldomskonst ända fram till vår nära nutid. Många samer har inte lärt sig jojka eftersom det har ansetts som syndigt och fortfarande finns människor som anser att man inte ska jojka i en kyrka.