Scroll down

JIMMY’S HALL : 7-13/8 – Sverigepremiär!

Visade filmer

JIMMY’S HALL : 7-13/8 – Sverigepremiär!

fre 7/8–tor 13/8 kl 19, mån 10/8 kl 14

Ken Loach målar ett politiskt glödande porträtt av Jimmy Gralton som i sin kamp för rätten till kultur och bildning hamnar i onåd hos både kyrka och samhällstoppar. 1932 återvänder Jimmy Gralton till Irland efter 10 års exil i USA. Innan han lämnade hemlandet lade han grunden till ett kulturhus avsett för dans, utbildning, boxning, poesi och högljudda debatter.
Regi: Ken Loach, Storbritannien 2014, 106 min.

Mars 1932, Jimmy Gralton återvänder till Irland efter 10 års exil i USA. Innan han lämnade hemlandet lade han grunden till ett kulturhus avsett för dans, utbildning, boxning, poesi och högljudda debatter. Det ligger öde nu, men historierna har levt kvar i byn. När de yngre invånare hör att Jimmy är tillbaka övertalar de honom att ta upp verksamheten igen. Men kyrkan och de styrande motsätter sig projektet. Inte minst på grund av Jimmys bakgrund som aktivist. Han är en man som är svår att kontrollera och byprästen är medveten om att de har olika syn på hur samhället ska styras.
“Jimmys Hall är en historia som för samman många olika saker. Den utmanar bilden av att vänstern är sträng och emot att fira det som är roligt och underhållande. Den visar också hur organiserad religion gärna lierar sig med ekonomisk makt. De gjorde det i fallet Jimmy Gralton och fortsätter att göra det än i dag. Kyrkan och staten blir förtryckare. Principer blir utbytbara i realpolitikens intresse. Jimmys Hall utspelar sig tio år efter Frihetens pris och i den finns ett tillfälle där en av godsägarna säger ”det här landet kommer att bli en prästdrabbad avkrok” och se hur det gick. Det har varit en hård kamp sedan dess. Kyrkan har tappat mycket av sin trovärdighet genom alla skandaler. Men när vi gjorde filmen var det ingen tvekan om att folket förstod kyrkans kraft och prästernas makt att bestämma vem som ska lyckas i samhället eller inte.” – Ken Loach
Ken Loach (f. 1936) har en av filmbranschens mest kompromisslösa meritförteckningar. En imponerande samling berättelser med en stor dos mänsklighet och lika mycket indignation över samhällets orättvisor. Från debuten Stackars flicka med Terrence Stamp i en av huvudrollerna till Riff Raff med Robert Carlyle, Raining Stones med Ricky Tomlinson och Ladybird Ladybird med Crissy Rocks Silverbjörnsvinnande rollprestation till den Guldpalmsbelönade Frihetens pris med Cillian Murphy.

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *