Scroll down

ISLE OF DOGS

Visade filmer

ISLE OF DOGS

OSCARSFILMFESTIVAL Lördag 23 februari 18:30

Wes Anderson är tillbaka!

I filmen får vi möta 12-årige Atari Kobayashi som arbetar för den korrupte borgmästaren i staden. När alla hundar i Megasaki City en dag blir beordrade att skickas iväg från staden till en stor soptipp, så tar Atari saken i egna händer och beger sig i sitt miniatyrflygplan till Trash Island i hopp om att hitta sin vakthund Spots. Med hjälp av sina nyvunna byrackor till vänner, påbörjas ett episkt äventyr som kommer att avgöra framtiden för hela prefekturen.

Regi: Wes Anderson
Manus: Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman, Kunichi Nomura
Med: Yoko Ono, Frances McDormand, Bill Murray, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Harvey Keitel
Land: USA
Språk: Engelska. Textad på svenska.
Produktionsår: 2017
Genre: Animerad film, drama
Åldersgräns: 7 år
Längd: 111 minuter
RÖSTER: The Citizens of Megasaki City
Atari Kobayashi
 (Koyu Rankin):  Ward of the Mayoral household. Boy pilot in search of his dog.
Mayor Kobayashi (Kunichi Nomura): Corrupt mayor of Megasaki City.
Major Domo (Akira Takayama): Mayor Kobayashi’s Assistant Hatchet-Man.
Tracy Walker (Greta Gerwig): American foreign exchange student. Conspiracy theorist and pro-dog activist.
Professor Watanabe (Akira Ito): Science-Party Candidate who seeks a cure for Dog-Flu.
Assistant-Scientist Yoko-Ono (Yoko Ono): Professor Watanabe’s Assistant-Scientist.
Interpreter Nelson (Frances McDormand): Translator; can’t help getting emotionally involved in the unfolding dog drama.
Editor Hiroshi (Nijiro Murakami): Editor of the student newspaper, The Daily Manifesto. Pro-dog activist.
and Courtney B. Vance as The Narrator
RÖSTER: The Dogs of Trash Island
Spots
(Liev Schreiber): Bodyguard dog to the Mayoral household, best friend to Atari Kobayashi. Missing.
Rex (Edward Norton):  Plucky, decisive, de facto leader of our hero pack.
Boss (Bill Murray): Former mascot to the Megasaki Dragons Little League baseball team.
King (Bob Balaban): Former spokesdog for Doggy Chop.
Duke (Jeff Goldblum): Loves gossip.
Chief (Bryan Cranston): A stray.
Nutmeg (Scarlett Johansson): Trained as a show-dog. Glamorous but street- smart.
Jupiter (F. Murray Abraham): A wise dog.
Oracle (Tilda Swinton): A mystical dog, Jupiter’s colleague.
Gondo (Harvey Keitel): Leader of a mysterious pack of aboriginal Trash Island dogs.
RECENSION, SVT, Fredrik Sahlin. Betyg 4.

“Isle of Dogs: Animerad steam punk för barn och vuxna

Som vanligt briljant hantverk och imponerande detaljrikedom i hipsterregissören Wes Andersons senaste verk, en stop-motion-allegori som kammar hundälskarna medhårs.

Den amerikanske hipsterregissören Wes Anderson fick blodad tand av succén med Roald Dahl-filmatiseringen Den fantastiska räven, och har nu laddat om stop-motion-kameran för en dystopi, med steam punk-kvalitéer, som klappar hundälskarna medhårs.
I en nära totalitär japansk framtid skyller den korrupte borgmästaren i Megasaki City alla stadens olyckor på människans bästa vän, och beslutar att skicka alla jyckar till en närbelägen ö som annars används som soptipp – och 12-årige Atari beger sig dit för att rädda sin vakthund Spots.
Sålunda en simpel premiss som naturligtvis får sin egen komplexa ton efter en rejäl Anderson-bearbetning. Filmen är (så klart!) marinerad i patenterad Bill Murray-stämning; alltså tillbakalutad loj humor som levereras ur mungipan. Med god tajming.
Men så är också den gärna tweedklädde Anderson en petimäter ner på partikelnivå, ja han ställer till och med pedantiska potentater som Roy Andersson i skuggan.
Att se en Anderson-film är som att kliva in i ett övermöblerat dockhus, där väggarna bågnar under trycket från alla inproppade finurliga detaljer. Här får vi till och med några små hovrande stop-motion-myggor till livs. Man baxnar över hur mycket briljant hantverk som måste ligga bakom bara en sådan liten sak.
Det är nog bara The Grand Budapest Hotel som kan mäta sig med Isle of Dogs när det gäller detaljrikedom, men där ramar alla underfundiga prylar in en dynamisk berättelse, här har filmmakaren (och hans team – det är lätt att bara prata regi när det gäller auteurer som Wes Anderson) lagt mer fingerfärdighet på kostymen än på intrigen som i ärlighetens namn inte är den mest engagerande – om man nu inte är grav hundvän.
Budskapet är fint och humanistiskt. Ett slag för förnuftet i en värld med allt fler demagoger. Vi känner igen mycket från verkligheten: deporteringar av de icke önskvärda, propaganda som skapar irrationell rädsla för det främmande, och inte minst attacken på den fria pressen (som här utgörs av en studenttidning).
Wes Anderson är amerikan så det är väl inte helt osannolikt att Trump är en stark målbild, men man kan ju applicera tankarna på många regimer.
Nä, subtilt är det inte, men så är Isle of Dogs nog också till stor del riktad till (läskunniga) barn (som ser ett äventyr), och medföljande indieföräldrar (som kanske uppfattar en allegori)– och i den nischen slår den allt annat på repertoaren.
Alla vill jobba med Wes Anderson. Hela den hollywoodska eliten har stått på kö för att göra jyckarnas röster: Yoko Ono, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Bill Murray (såklart) och ett helt gäng till. Även Anjelica Hustons namn dyker upp i eftertexterna, där det står att hon gör rösten till den stumma pudeln…”