Scroll down

HOBBYHORSE REVOLUTION

Visade filmer

HOBBYHORSE REVOLUTION

Sverigepremiär!
Fredag 24 november – måndag 27 november kl 19.00
EXTRA  lördag 25 november kl 14.30
DAGBIO  måndag 27 november kl 14.00
Onsdag 29 november – torsdag 30 november kl 19.00

Premiärbubbel och morötter! Käpphäst-tjejer visar sina käpphästar och hur man gör dem på premiären fredag kväll och lördag eftermiddag. Alla med käpphästar går gratis på filmen då. Välkomna!

Tala om att du kommer: https://www.facebook.com/events/375057146274409/
hobbyhorserevolution poster
I Hobbyhorse Revolution möts ett gäng unga tjejer på väg att bli vuxna. De tampas med kärlek, vänskap, mobbing, föräldrars skilsmässa och att inte helt passa in i sin omgivning – alla på sina olika sätt men med käpphästarna som gemensam nämnare.
Hobbyhorse Revolution är en feministisk rörelse, en coming-of-age dokumentär om gemenskap och systerskap fylld med humor, svärta och en grupp fantastiska unga tjejer.
1080x1080_hr_instagram_rec
RESPECT THE HOBBYHORSE! RESPECT THE HOBBYHORSE!
Ropen från hundratals unga tjejer ekar genom Helsingfors gator. Arga och trötta på att bli hånade har de tagit sina käpphästar och begett sig ut för att demonstrera för att göra sina röster hörda. För hobbyhorse är inte en barnslig hobby utan en social rörelse och en sport som kräver kroppskontroll, kondition och ett starkt engagemang.
För vem är det egentligen som har bestämt att det ska vara mera värt att springa med en klubba i hand och försöka träffa en boll än att träna och tävla med käpphästar?
I Hobbyhorse Revolution möter vi Aisku, Elsa och Alisa och deras vänner. Unga tjejer på väg in i vuxenvärlden. Under två års tid följer vi dem när de tampas med kärlek, vänskap, mobbing, familjeproblem och att inte helt passa in. Räddningen är gemenskapen med käpphästarna.
Käpphästen som tidigare förpassats till barnkammaren har genom några tonåringar i Finland höjts upp till en helt annan nivå. På Instagram, bloggar och gemensamma forum har en rörelse vuxit fram och tillsammans organiserar de nationella tävlingar och event.
De tränar i skogen, på gårdar och lekplatser och varje häst är handgjord och försedd med namn och personlighet. Sporten Hobbyhorse/käpphästridning knyter samman tusentals unga tjejer. Störst är sporten i Finland med över 10.000 utövare, med Sverige som god tvåa. Nu sprider sig sporten över världen.
Hobbyhorse Revolution är en stark feministisk film om jämlikhet och systerskap och om att skapa sina egna förutsättningar. Med en stor portion humor berättar filmen om livets allvar. Hobbyhorse Revolution är en film om att växa upp, om att hitta sig själv och att våga stå upp för det man älskar.

Regi: Selma Vilhunen
Land: Finland
Språk: Finska, textad på svenska
Produktionsår: 2017
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Längd: 90 minuter

OM REGISSÖREN
Selma Vilhunen är manusförfattare och regissör som arbetar både med dokumentärer och fiktion. Hon har bland annat blivit Oscarsnominerad för sin kortfilm Do I have to take care of everything och filmen Little Wing vann en Golden Camera för bästa kortfilm. Hobbyhorse Revolution har hyllats på festivaler välden över och både blivit nominerad och vunnit olika priser bl.a maine prize på Tamper filmfestival och Cinekids publikpris. Hobbyhorse Revolution är är invigningsfilm på Umeå Europeiska filmfestival 2017.
SÅ HÄR SVARAR SELMA VILHUNEN PÅ FRÅGAN
OM VARFÖR HON GJORT FILMEN:
– För att det var så många lager som gick ihop för mig här. Det var underbart att se unga tjejer som skapar sin egen värld och att de gjorde det trots att de så ofta blev mobbade för det. Det är vackert och så imponerande att ungdomar fortfarande använder sin fantasi på det här sättet. Käpphästarna är som magiska nycklar till en annan värld. Sedan ville jag också visa det som något extraordinärt och coolt och ge uppskattning till alla som håller på med det. Och även visa de här flickorna som en grupp som verkligen fungerar ihop.
Från reportage publicerat 22/9 2017 i Skånska Dagbladet
—————————————

Följ hobbyhorserevolution_swe på Instagram!

Lyssna på fina Vega, 11 år, några minuter in i programmet (nedan)!
Det handlar om att stå upp för den man är, att vara sig själv, att göra hästarna själv, att fomulera historier om sina hästar, ett sätt att hålla på med hästar när man inte har råd att rida på riktiga hästar, att tävla i en egen sport, att träna tillsammans…
“Käpphästen lockar allt fler: “Det känns som att rida på riktigt”
Nästa vecka har filmen Hobbyhorse Revolution premiär. Den handlar om finska tjejer som håller på med käpphästar. Nu växer sig trenden stor även här och vi hör Vega Wirén som håller på med käpphästar.” Lyssna på intervjun här.