Scroll down

GUERNSEYS LITTERATUR- OCH POTATISSKALSPAJSSÄLLSKAP

Visade filmer

GUERNSEYS LITTERATUR- OCH POTATISSKALSPAJSSÄLLSKAP

Fredag 15 juni – torsdag 21 juni kl 19.00
Måndag 18 juni även kl 14.00  DAGBIO

“Här ryms både sorg och skratt i en historia från kriget, som kan vara årets feelgood-snyftare. Brittiskt skräddat.”


London, 1946. Den karismatiske författaren Juliet får ett brev från en medlem av en mystisk litteraturklubb startad på den tidigare nazi-ockuperade ön Guernsey. Nyfiken på vilka som ligger bakom brevet bestämmer hon sig för att besöka ön. Där möter hon de härligt excentriska medlemmarna i Guernseys litteratur- och pottatiskalspajssällskap, inklusive Dawsey, den lite mystiska men fascinerande mannen som skrivit brevet. Allteftersom krigstidens hemligheter uppenbaras blir Juliet alltmer fäst vid ön, bokklubben och Dawsey vilket kommer att förändra hennes liv för alltid.

Regi: Mike Newell
Manus: Kevin Hood, Thomas Bezucha, Don Roos efter boken med samma namn.
Med: Lily James, Michiel Huisman, Glen Powell, Jessica Brown Findley, Katherine Parkinson, Katherine Parkinson, Matthew Goode, Tom Courtenay, Penelope Wilton
Land: Storbritannien
Originaltitel: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
Språk: Engelska, textad på svenska
Produktionsår: 2017
Genre: Drama, Romantik, Feelgood
Åldersgräns: 11 år
Längd: 123 minuter
Guernsey affisch

“Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap – årets snyftare

Här ryms både sorg och skratt i en historia från kriget, som kan vara årets feelgood-snyftare. Brittiskt skräddat. (Premiär 4 maj).
Betyg: 4
Filmen med den krångliga titeln Guernseys litteratur och potatisskalspajsällskap är en välgjord brittisk snyftare.
I filmens inledning tas vi tillbaka till slutet av andra världskriget på den lilla kanalön mellan Frankrike och England. Tyskarna har ockuperat och infört en rad förbud. Ett är att bönderna inte får ha några grisar, de ska skänkas till den tyska militären.
Men några Guernesybor har haft en festkväll och kalasat på en undangömd gris. På hemvägen blir de påkomna av militären, det är utegångsförbud också, men de kommer undan genom att säga att de haft möte i sitt litteratur- och potatisskalspajsällskap och de förvirrade tyskarna säger att alla sammankomster måste registreras… så börjar historien där det ryms både kärlek och humor, och en sorglig historia med en mor som försvann.
Det här är brittiskt skrädderi, sentimentalt javisst, men historien balanserar på rätt sida och innehåller också ett allvar som fördjupar.
Jag ger en fyra till Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap.”