Scroll down

FRIDA KAHLO. VIVA LA VIDA

Konst på bio-filmer,Visade filmer

FRIDA KAHLO. VIVA LA VIDA

KONST PÅ BIO vår 2020
Lördag 29 februari 15.00
Repris Lördag 21 mars 14.30

“Filmen åstadkommer faktiskt storverk när det gäller att fördjupa och förtydliga Frida Kahlos konstnärliga betydelse.” DNFrida Kahlo. Viva La Vida är en ny dokumentär som belyser två sidor av den världsberömda mexikanska konstnärinnan – som revolutionär, feministisk pionjär och som människa, plågad av en sargad kropp och ett turbulent kärleksförhållande.
Med Asia Argento som berättare kommer konstnärens båda ansikten fram, genom hennes egna ord i brev, dagböcker och privata bekännelser. En resa djupt in i Mexicos hjärta, uppdelad i sex kapitel som blandar intervjuer, historiska dokument, fängslande rekonstruktioner och Frida Kahlos egna målningar, bevarade på några av de mest fantastiska museerna i Mexiko.
Under årens lopp har Frida Kahlo blivit både en ikon och en förebild. Hon har påverkat konstnärer, musiker och stylister. Hon har blivit större än sin egen konst.
Regi: Giovanni Troilo, Mexiko 2019
Språk: Engelska, Spanska, Svensk text!
Speltid: 98 min
Åldersgräns: 7 år
Premiär: 17 februari 2020
Biljett: 140 kr, medlem i konstförening 120 kr,
ungdom -26 år 100 kr

ur recension DN, betyg 4:

”Frida Kahlo” hyllar ett konstnärskap med blommor och blod

Den hårt prövade mexikanska konstnären Frida Kahlo är filmaktuell på nytt. Dramadokumentären åstadkommer storverk när det gäller att fördjupa och förtydliga hennes betydelse, skriver Helena Lindblad.
Ryggraden blev massakrerad, en fot krossad. Än värre, bäckenet genomborrades av en metallstång. Den unga kvinnan Frida Kahlo (1907-1954) svävade länge mellan liv och död efter en fatal bussolycka i Mexico City. Hon överlevde mot alla odds och blev en av världens mest kända konstnärer, gifte sig med den marxistiske muralmästaren Diego Rivera och hängde med dåtidens jetset som den heta revolutionären Trotskij och surrealisten André Breton. Inte minst blev hon en popkulturell ikon. Många vet inte vad hon målade men vet exakt vem kvinnan med de hopväxta ögonbrynen, den genomträngande mörka blicken och den blomprydda frisyren är.
Filmen åstadkommer faktiskt storverk när det gäller att fördjupa och förtydliga Frida Kahlos konstnärliga betydelse.
Läs hela recensionen här