Scroll down

FÖRBJUDEN KÄRLEK

Visade filmer

FÖRBJUDEN KÄRLEK

SVERIGEPREMIÄR!
Fredag 26 augusti – söndag 28 augusti kl 19.00.

Måndag 5 september – torsdag 8 september kl 19.00
DAGBIO måndag 5 september kl 14.00

Måndag 5 sep 19.00: Catarina Lundström, historiker,  inleder och berättar om Axel Munthe och San Michele på Capri.
”Kom snart” var drottning Victorias sista ord till sitt livs stora kärlek, läkaren Axel Munthe. Utan honom hade hon dött redan som ung. Axel Munthe är allas doktor på Capri. En Robin Hood som tar bra betalt av de rika för att gratis kunna hjälpa de fattiga. Kronprinsessan Victorias äktenskap är olyckligt och hennes man Kronprins och senare Kung Gustav V dras alltmer till män. Victoria behöver en läkare och söker upp Axel på ön. De blir häftigt förälskade och inleder en hemlig kärlekshistoria som varar livet ut.

  • Regi Anders Wahlgren
  • Med Marie Richardsson, Peter Andersson
  • Språk Svenska
  • Längd 82 minuter
  • Originaltitel Förbjuden kärlek
  • Genre Dokumentär
Under över två års tid har Anders Wahlgren samlat ihop ett stort och unikt arkivfilmsmaterial som har restaurerats, stabi- liserats och återställts i rätt stumfilmshasighet. De äldsta film- bilderna är från 1897, de första som spelats in i Sverige. Det finns också rikligt med privata filmbilder på både Victoria och Axel, en del mer än hundra år gamla och aldrig visade.
Victoria var en mycket duktig fotograf och hade ofta kameran med sig på deras promenader på Capri. Cirka nittio foton, som många trodde var försvunna, finns med i filmen. Till detta kommer nytagna filmbilder i färg från den förtrollande vackra ön Capri och San Michele.
Berättelsen förs fram genom Anders Wahlgrens fritt skrivna dialog mellan Victoria och Axel Munthe, utifrån sin egen forskning. Det finns bara fyra rätt fragmentariska brev beva- rade, som inte blev uppeldade efter Drottning Victorias död, så mycket har hämtats från andra källor.
Axel och Victorias liv hade drag av nästan strindbergsk dra- matik. Dialogen framförs av de två skickliga skådespelarna, Marie Richardson som Victoria och Peter Andersson som Munthe.

LÄS MER HÄR:

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *