Scroll down

Flocken : 11-17/9 – Sverigepremiär!

Visade filmer

Flocken : 11-17/9 – Sverigepremiär!

Fredag 11 september – torsdag 17 september  kl. 19
+ måndag 14 september  kl. 14

Ett litet svenskt samhälle som på ytan ser ut att vara en idyll. Men när Jennifer anklagar en skolkamrat för våldtäkt ändras allt. Ryktet sprider sig snabbt och allt fler i den lilla byn blir övertygade om att hon ljuger. Det blir början på en hetsjakt där ett helt samhälle vänder sig emot Jennifer och hennes familj.
Regi: Beata Gårdeler, Sverige 2015, 110 min.
https://www.youtube.com/watch?v=WWrjmBzclWw
World Fiction Award, Los Angeles Film Festival, USA, 2015
Kristallbjörnen för bästa film, Generation 14plus, Berlinale, Tyskland, 2015
Jag kände att denna film var väldigt angelägen att göra. Alla mina filmer berör på något sätt tematiken utanförskap och ensamhet. I Flocken ville jag utforska människors innersta rädslor och vad dessa kan leda till, särskilt i ett civiliserat samhälle år 2015.
Under filmens resa på festivaler världen över har jag fått bekräftat att detta kan utspela sig överallt och att det händer igen och igen. Min erfarenhet är att vi alla är rädda, rädda för att vara utanför gruppen, utan tillhörighet. Jag växte själv upp på en mindre ort i norra Sverige där jag upplevde att de sociala mönstren kändes gammeldags och normativiteten hade starkt fäste. Sammantaget med att flödet på de sociala medierna ständigt ökar kan det leda till att ett övergrepp på en människa blir ännu större idag.
Sverige är ett ängsligt land på många sätt där alla gärna vill följa en åsikt. Under ytan döljer sig en förtryckt aggression och rädsla som ibland visar sitt fula ansikte. Jag har försökt få in det i musiken, ljussättningen, i karaktärerna och i känslan av hela filmen. Samtidigt finns det inga enkla svar, inga enbart goda eller onda människor i denna berättelse. Jag har velat ha en trovärdighet av en norrbottnisk by och därför har alla skådespelare dialekt och jag arbetade länge i castingprocessen för att finna de unga skådespelarna som är amatörer från Norrbotten.
Jag hoppas att filmen ska borra in sig under huden både spänningsmässigt men också på ett själsligt plan. Ibland får jag frågan om jag inte har någon gräns för vad jag kan utsätta publiken för i termer av ångest och känslor. En sådan gräns existerar inte för mig. Om publiken upplever ett uns av de känslor som de drabbade utsatts för, så kan det skapa frågeställningar. Det kanske inte går att förändra ett samhälle med en film, men kanske en människa.”    – Beata Gårdeler, augusti 2015
Beata Gårdeler (f.1973) arbetade som regiassistent på bland andra Jan Troells Så vit som en snö (2001) och Jens Jonssons Ping-pong kingen (2008) innan hon själv långfilmsdebuterade med den Guldbaggenominerade I skuggan av värmen (2009). 2014 vann hon Stora novellfilmspriset för Vännerna.
 

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *