Scroll down

Film + Regissörssamtal: Thomas från Klippan

Visade filmer

Film + Regissörssamtal: Thomas från Klippan

Tid: 21 februari kl 16.00
Plats: Folkets Bio Regina, Östersund
Fri entré! Välkomna!

TFK-Filmaffisch-e1455180987354
Båda heter Thomas och bägge växte de upp i det lilla skånska brukssamhället Klippan under de svenska rekordåren.Trots att det nu är över 30 år sen de båda två flyttade därifrån bär de fortfarande, var och en för sig och oberoende av varandra, omkring på ett djupt rotat och outrett förhållande till det lilla samhället – och inte alls i proportion med vad man skulle kunna anse som normalt.
De förhåller sig till Klippan som om det var en person med en fullständigt unik livsfilosofi.
Efter filmen möts filmens regissör Hanna Solberger och regissören Clara Bodén i ett samtal kring filmskapande och filmens tema.
Filmaren Hanna Solberger från Östersund är sambo med Thomas Ekberg och har under många år förundrats över sin mans Klippanhangup. I Thomas från Klippan tar hon hjälp av Psykoanalytikern Robert Rössel som har mer än 30 års erfarenhet av traumatiserade personer med anknytningsproblem av olika slag. Han tar med sig sin husvagn för att ta sig an Thomas och Thomas mitt i deras Klippan…
Thomas Holst är rockmusiker med ett förflutet i Malmöbandet Wilmer X, och Thomas Ekberg är journalist och författare. Båda två har de på sina varsina håll gjort uppror mot brukssamhället och gjort det som heter en klassresa. De har rest, synts, hörts och bekräftats, skaffat sig familj och blivit fäder – men trots det har ingen av dem lyckats flytta hemifrån mentalt. Båda två växte upp i Klippan i en tid då Sverige slog rekord i allmänhet och Klippan i synnerhet. Klippans bruk och Klippans arbetare var ett fundament i Sveriges framgångssaga, vilket för Thomas och Thomas blev en hel identitet.
Deras vänskap grundlades under tidigt 60-tal och byggde på en absolut bergfast grund av social gemenskap, självklar samhörighet och lojalitet i ett några hundra kvadratmeter stort område som kallades för ”tvärby” i östra Klippan. Att både vara infödd Tvärbyit och Klippanpåg under Klippans glansdagar och Sveriges rekordår blev kanske för mycket för Thomas och Thomas….
En film av Hanna Solberger med foto av Hampus Linder
Arrangör: Filmpool inom Region Jämtland Härjedalen

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *