Scroll down

FENIX

Visade filmer

FENIX

BILJETTER
Fredag 14 juni – Torsdag 20 juni kl 19.00
Måndag 17 juni även kl 14.00

Sverrir Gudnason och Maria Bonnevie i hyllat svensknorskt drama.


HEMLIGHETERNA HÅLLER OSS VID LIV
13-åriga Jill kämpar för att hålla ihop familjen när kollapsen är nära. Mamman lider av psykisk ohälsa och orkar bara ta sig upp ur sängen för att ta till flaskan, medan Jill får städa upp efter henne gång på gång. Men på Jills 14-årsdag dyker den frånvarande och självcentrerade musikerpappan upp, och Jill ser fram emot att livet ska bli lite ljusare. Men det finns nya hemligheter som är på väg upp till ytan.
Fenix är en film om barn som tvingas bli vuxna för tidigt. En familjeberättelse sedd ur barnens synvinkel. Om mod, kärlek och psykisk ohälsa.
OFFICIAL SELECTION TORONTO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Regi: Camilla Strøm Henriksen
Med: Maria Bonnevie, Sverrir Gudnason, Ylva Bjorkaas Thedin
Produktionsland: Norge
Originaltitel: Føniks
Språk: Norska, svenska, textad på svenska
Produktionsår: 2018
Genre: Drama
Åldersgräns: 15 år
Längd: 86 minuter
“Kraftfullt debutdrama” – Jonas Holmberg, Göteborg filmfestival
“Skrämmande realistiska karaktärer, som från en Bergman-film” – Cineuropa
“Ett hjärtskärande porträtt om psykisk ohälsa” – The Film Stage
“Bonnevie är så bra!” – The Film Stage

“Filmrecension: Nervig psykothriller om tappra maskrosbarn
Norsk-svenska ”Fenix” är en gripande psykothriller om ansvarslöst föräldraskap. Helena Lindblad (DN) recenserar.
Trettonåriga Jill och hennes lillebror Bo som bor i Oslo har dragit nitlotten i föräldralotteriet. Mamma Astrid (Maria Bonnevie) är deprimerad, ligger helst i sängen på dagarna och självmedicinerar med sprit och tabletter. Hon är inget monster, men nästan helt låst i sin egocentriska värld där ”barnen inte är nog för henne”.
Ett jobberbjudande på ett konstmuseum ser ut som en nystart för den lilla familjen. Jill går ut och köper en symbolladdad present till sin mamma; en vacker vit sidenblus. Men liksom i det verkliga livet finns det inga enkla lösningar på svåra problem som långvarig psykisk ohälsa. Snart står katastrofen och väntar vid källardörren.
Den frånvarande fadern Nils (Sverrir Gudnason) dyker upp i stan som en räddande ängel. Han är en framgångsrik musiker, men det visar sig snart att han inte heller är något att hålla i handen, en man som hanterar sin trumpet med betydligt större engageman än sin egen familj. Jill, som tvingats bli vuxen alldeles för tidigt, hamnar i ett undantagstillstånd där önskedrömmar om en lyckligare barndom konkurrerar med den bistra verkligheten.
Norsk-svenska ”Fenix” är en nervig, genomarbetad och väldigt välspelad psykothriller. Mammans stora våning – djup, mörk och bohemchic – är motsvarigheten till ett ruinlandskap där hennes konstnärsjag gått vilse bland tomma pavor, överfyllda askfat och medicinförpackningar. Pappa Nils bländande vita kostym, som maskerar ett mörkt inre, är ett annat utropstecken som blir en bärande del av den visuellt starka berättelsen.
Den unga, norska debutanten Ylva Bjørkaas Thedin lyser i rollen som den ansvarstagande Jill, en precis rolltolkning av ett barn som lever med en dygnetrunt-ångest över sin sjuka mamma. Thedin lyckas verkligt skickligt gestalta hur det är vara en liten människa som hela tiden tvingas tolka tecken på stor fara.
”Fenix” har ett tufft ämne, men samtidigt ett brett tilltal, ett starkt berättardriv och smått surrealistiska detaljer som gör filmen oavlåtligt spännande och gripande på samma gång. En liten filmpärla med ett stort hjärta för världens maskrosbarn som lyckas överleva och växa trots miserabel jordmån.”