Scroll down

FAT FRONT

Blogg-inlägg

FAT FRONT

Biljetter inom kort
DOKU-måndag

I’m fat and I don’t give a damn!
Kroppsaktivism, kroppspositivism och fett bra brudar i den hyllade danska filmen Fat Front. En varm och livsbejakande berättelse om frigörelse, gemenskap och revolution.(Obs! Filmen visas med svensk text.)
Kvinnorna Helene, Marte, Pauline och Wilde kallar sig själva tjocka med stolthet. Detta är historien om några av de många kvinnor som fått nog av snäva kroppsideal, självhat och skam. Förr väntade dem med att leva, köpa kläder och hitta kärlek till den dagen de skulle vara smala. Den dagen som aldrig kom. Idag använder de sina kroppar som aktivistverktyg i kampen för kroppspositivitet och inkludering.
Filmen lyfter och problematiserar normer och den får oss att reflektera kring bestämmandet över den egna kroppen.
Fat Front är en film om skam och uppror, men också en humoristisk och hjärtevärmande resa med ett gäng unga, energiska kvinnor. 
“Bränslet i denna film är den feministiska rörelsen och den universella övertygelsen att alla människor är lika mycket värda. Vår ambition med Fat Front är att delta i kampen genom en hyllning till den naturliga kroppen — både konstnärligt och politiskt.”
För två år sedan läste vi i en studie att 50% av unga kvinnor i åldrarna mellan 15 och 25 inte tycker om sina kroppar. Mestadels på grund av att de anser sig vara för tjocka. När vi berättade detta för våra 18- och 16-åriga döttrar svarade de förvånat: “…Bara 50%?” Det är vad som fick oss att göra den här filmen. En rörelse som utmanar det normativa kroppsidealet har tagit form. De kallar sig kroppspositiva aktivister och de har alla en sak gemensamt: trots allt de tvingats gå igenom bara av att vara tjock, kämpar de för sin rätt att leva, röra sig och älska sin kropp precis som den är.
— Regissörerna Louise Detlefsen & Louise Unmack Kjeldsen 

Regi: Regissörerna Louise Detlefsen, Louise Unmack Kjeldsen
Land: Danmark
Språk: Danska, svenska, norska, engelska. Textad på svenska.
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentär
Åldersgräns:
Längd: 87 minuter