Scroll down

FÄKTAREN

Visade filmer

FÄKTAREN

SVERIGEPREMIÄR!
Fredag 19 augusti – söndag 21 augusti kl 19.00.

Måndag 29 augusti – torsdag 1 september kl 19.00
DAGBIO måndag 29 augusti kl 14.00

Tidigt 1950-tal. För att undkomma den ryska säkerhetspolisen tar Endel Nelis sin tillflykt till Haapsalu, en landsortshåla i hans hemland Estland. Här hittar han jobb som lärare och börjar på fritiden utbilda barn i fäktandets ädla konst, en sport han bemästrar till fulländning. Trots hans barska framtoning blir han snart en fadersfigur för barnen, många av dem föräldralösa på grund av de ryska ockupanterna.
Samtidigt som snaran börjar dras åt kring Endel bjuds fäktningslaget in till en stor turneringen i Leningrad, som utgör den allra största risken för Endel att åka till. Nu har han två val – att svika sina elever, eller att riskera sitt liv…
 

Den mycket gripande FÄKTAREN bygger på den sanna historien om den estländske fäktaren Endel Nelis (1925-1993) och är regisserad av svenskbekante Klaus Härö, som gjort sina två mest omtyckta filmer i Sverige: ”Elina – Som om jag inte fanns”, som vann en Guldbagge för Bibi Andersons biroll, samt publiksuccén ”Den bästa av mödrar” som Maria Lundqvist håvade in en Guldbagge för.
FÄKTAREN nominerades i år till en Golden Globe för Bästa utländska film.
Regi: Klaus Härö
Land: Finland/Estland/Tyskland
Produktionsår: 2015
Längd: 93 minuter
Textning: Svenska
Genre: Drama, Krigsfilm
Åldersgräns: Barntillåten
Skådespelare:  Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere, Liisa Koppel, Lembit Ulfsak
Originaltitel: Miekkailija

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *