Scroll down

EXFRUN

Visade filmer

EXFRUN

SVERIGEPREMIÄR!
Lördag 18 februari – torsdag 23 februari kl 19.00
DAGBIO måndag 20 februari kl 14.00

Katja Wiks långfilmsdebut är en lika svidande som träffsäker satir om livets gång
insta rec
Flickvännen Klara är nyförälskad och vill inget hellre än att umgås med Jacob. Tvåbarnsmamman Anna tar tiden på sin man Jesper när han kokar välling. Exfrun Vera kan inte släppa taget om sin ex-man.
Med lika delar humor och allvar berättar Exfrun om tre relationer och tre kvinnor, där flick­vännen, frun och exfrun samsas i en träffsäker satir om livets gång – från nyförälskelse till skilsmässa.

Regi: Katja Wik
Land: Sverige
År: 2017
Med: Maria Sundbom, Nina Zanjani, Ellen Olaison, Robin Keller, Karl Linnertorp
Språk: Svenska, Svensk text
Genre: Drama
Åldersgräns: Barntillåten
Längd: 89 minuter

—————————

Sveriges Radio: “Exfrun – en relationsskräckis”
“Kvinnor måste bli bättre på att bryta mönstren som gör att de offrar sig och anpassar sig för att relationen ska fungera. Med filmen “Exfrun” vill Katja Wik öppna våra ögon för det.

Katja Wik har skrivit manus och regisserar Exfrun, som är hennes långfilmsdebut.  Hon har tidigare fått publikens pris på Göteborgs filmfestival för kortfilmen Offerrollsretorik.
Upprinnelsen till filmen Exfrun var funderingar kring kvinnors roll i relationer. Och det började som en tanke att göra film om en exfru.
– Som kvinna har man lärt sig att vara omhändertagande och anpassa sig i en relation, och sen när det är över så står man där och det är ingen som har bett en om det. Och då är man väldigt frustrerad och arg och det är ingen som kommer och hjälper en. Den där känslan var jag väldigt intresserad av, säger Katja Wik.”
Läs hela artikeln här eller lyssna intervjun.
—————————

Idén till Exfrun kommer från mina iakttagelser av kvinnliga beteenden i flera generationer. Med filmen vill jag titta på de begränsningar som kvinnor både medvetet och omedvetet skapar sig. Hur kommer det sig att så många kvinnor upplever att de slutar förverkliga sig själva i tvåsamheten? Hur kommer det sig att så många fastnar i samma mönster? Hur ändrar man riktning? Hur stort är egentligen det egna ansvaret?
Forskning om äktenskap visar på en skrämmande problematik. Gifta män är mer framgångsrika, mer hälsosamma och rikare än ogifta män. Gifta kvinnor är mer olyckliga, sjukare, fattigare och mindre utbildade än ogifta kvinnor.Varför? Exfrun erbjuder ingen lösning, men visar en bild av människans belägenhet så att vi kan se den mer tydligt. Att se sin belägenhet klart och tydligt är ett första steg att gå bortom den. Filmens syfte är att på ett underhållande sätt ta upp ett ämne som kan skapa diskussion, med målsättningen att bryta gamla strukturer och ändra riktning.” – Katja Wik
Katja Wik, född 1987, har en examen från Konstnärligt Magisterprogram i film med inriktning mot filmiska processer vid Akademin Valand i Göteborg. Hon har ett CV som en av Sveriges främsta rollsättare. Wik har rollsatt Ruben Östlunds långfilmer Turist, PLAY och De ofrivilliga samt ett flertal reklamfilmer. År 2012 debuterade Katja Wik som regissör med kortfilmen Offerrollsretorik vilken vann Publikens pris i Startsladden, Göteborg Film Festivals kortfilmstävling, 2013. Exfrun är hennes långfilmsdebut.