Scroll down

EN VIT, VIT DAG

Jukeboxbio,Visade filmer

EN VIT, VIT DAG
När dagarna är så vita att himmel och jord möts, kan de döda tala med de ännu levande.
Så lyder ett gammalt isländsk ordspråk och när vi i inledningsscenen i En vit, vit dag följer en bil som tar sig fram i det isländska vinterlandskapet anar vi omedelbart att någonting oförutsett kommer att inträffa.
Svenska fotografen Maria von Hausswolff står för årets vackraste inledningsbilder, när hon skildrar ett avsides hus under olika årstider och olika ljusförhållanden. I huset bor polisen Ingimunder (Ingvar Sigurdsson är lysande!).
Två år har gått sedan Ingimundurs högt älskade hustru omkom i en tragisk olycka men han är fortfarande uppslukad av sorg och entledigad från sitt arbete som polischef. Enda trösten är barnbarnet Salka som får hänga med farfar på eftermiddagarna. För att bearbeta sin sorg är han tvångskommenderad till att träffa en terapeut han inte har mycket till övers för.
När han samlar sig för att gå igenom sin frus saker väcks en misstanke, och polisen i honom kickar igång. Ingimindur blir alltmer besatt av att finna sanningen och utsätter ofrånkomligen sig själv och sina närmaste för fara.
Regi: Hlynur Palmason
Med: Hilmir Snær Guðnason, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Ingvar E Sigurðsson
Land: Island
Språk: Isländska, Svensk text
Originaltitel: Hvítur, Hvítur Dagur
Produktionsår: 2019
Genre: Drama
Åldersgräns: 15 år
Längd: 109 minuter
En berättelse om sorg, hämnd och villkorslös kärlek.
Islands Oscarsbidrag. P1: “lyser av mörker och magi”


⭐️“Ett storartat verk”⭐️
Högsta betyg till EN VIT, VIT DAG på filmtopp.se:

Omskakande och storartat drama.

”En vit, vit dag” är ett sylvasst och kolossalt drabbande drama, mycket tack vare Ingvar Sigurdssons monumentala insats i huvudrollen. Här spelar han en tjänstledig polis som har förlorat sin fru i en bilolycka. Det är sällan jag har haft så här motstridiga känslor inför en filmkaraktär. (…)
Detta är ett storartat verk. Allt ifrån Hlynur Palmasons avskalade regi, Edmund Finnis suggestiva musik och skådespelarinsatserna, håller absolut toppklass. Missa inte denna.

Med sitt höga betyg kvalar En vit, vit dag in på vår lista över årets bästa filmer.
LÄS HELA RECENSIONEN HÄR.