Scroll down

EN VANSINNIG IDÉ

Visade filmer

EN VANSINNIG IDÉ

Fredag 5 augusti – söndag 7 augusti kl 19.00.
Måndag 15 augusti – torsdag 18 augusti kl 19.00
DAGBIO måndag 15 augusti kl 14.00

Robert Guediguian är tillbaka med en lika tänkvärd som vansinnig historia.

Paris, 1981. Aram, en ung armenisk aktivist spränger den turkiske ambassadörens bil i luften. Gilles, som råkar passera vid fel tillfälle, blir svårt skadad. Aram flyr till Beirut, men hans mor besöker Gilles på sjukhuset och ber om ursäkt i sin sons ställe. Men Gilles nöjer sig inte utan vill möta Aram ansikte mot ansikte. Fylld av hämndlystnad beger han sig till Marseille för att konfrontera Arams familj, som tar emot honom med öppna armar.

Regissör Robert Guédiguian
Land Frankrike
År 2015
Längd 134  minuter
Språk Franska
Textning Svenska
Genre Drama
Åldersgräns 15 år
Skådespelare Simon Abkarian, Ariane Ascaride, Syrus Shahidi
Originaltitel Une histoire de fou
2x223_EVI_rec.indd
Frågor till Robert Guédiguian:
En vansinnig idé kretsar kring det armeniska folkmordet och dess konsekvenser. Den tar upp tematik som är direkt kopplade till din egen historia, ändå så kommer filmen relativt sent i din karriär. Varför är det så?
– Det finns två skäl. Jag var kommunist, en internationalist, och frågor om identitet var fullkomligt sekundära. Viktiga, men ändå sekundära. Det andra skälet som hänger samman med det första är att teman kring identitet har blivit enormt viktiga sedan 90-talet, rentav så viktiga att de blivit själva hjärtat av politisk debatt i Frankrike. Från att ha varit ganska ointresserade så tvingades vänstern plötsligt börja tackla dessa frågor. Vilket också jag gjorde och jag startade med min egen identitet. Jag kände mig tvungen. Jag är en budbärare för alla armenier i världen eftersom mitt namn är Guédiguian och vare sig jag vill det eller inte är jag den armeniska ambassadören i den här frågan. Med den här filmen hedrar jag mitt ansvar.”
Vad vill du att åskådaren tar med sig från filmen?
– Jag vill att de blir berörda och min önskan är att de genom den känslan förstår den här delen av historien bättre. Min ultimata ambition är att människor rent generellt ska lära sig historia bättre! För den här episoden som jag skildrar gömmer självklart andra historier. Det är enkelt, jag vill att åskådaren blir berörd och är mer intelligent efter att de sett filmen. Men det vill väl alla filmskapare?
Robert Guédiguian (f. 1953) studerade sociologi i Paris när han började intressera sig för filmmediet. Men det är i födelsestaden Marseille som de flesta av hans filmer utspelar sig sedan debuten Dernier été (1981). Den röda tråden i Guédiguians filmskapande är djup social förankring samt ett nära samarbete med skådespelarna Jean-Pierre Daroussin och Ariane Ascaride. Guédiguians filmer har genom åren varit välrepresenterade på svenska biografer. Den lugna stadenMarie-Jo och hennes två älskare och Snön på Kilimanjaro är några exempel.

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *