Scroll down

EN KOMIKERS UPPVÄXT

Visade filmer

EN KOMIKERS UPPVÄXT

Biljetter
JULMYS-REPRIS  Torsdag 26 december 19.00

Jonas Gardells En komikers uppväxt blir långfilm i regi av Rojda Sekersöz med Johan Rheborg i huvudrollen.Juha är en hyllad nationellt känd komiker. Hans föreställning En komikers uppväxt spelas för utsålda hus i Stockholm. Kväll efter kväll gör han sig redo för att bjuda publiken på de hemska och dråpliga historierna från hans egen uppväxt. En kväll blir han kontaktad av en av killarna från sin mellanstadieklass vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att börja göra upp med sitt förflutna.
Jonas Gardells roman EN KOMIKERS UPPVÄXT är en av vår tids mest gripande uppväxtskildringar och har lästs och älskats av flera generationer svenskar. Nu blir Gardells moderna klassiker för första gången långfilm och för regi står en av Sveriges mest intressanta nya filmregissörer, prisade Rojda Sekersöz. Huvudrollen som Juha delas av Johan Rheborg och 13-åriga Loke Hellberg.
Tolvårige Juha Lindström är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad och han gör allt han kan för att passa in i den sociala hackordning som råder i skolan.
Regi: Rojda Sekersöz
Med: Loke Hellberg, Johan Rheborg, Klara Zimmergren, Elisabet Xie, Teo Dellback, Maria Sid, Fredrik Hallgren, Jakob Eklund, Ulla Skoog
Språk: Svenska, textad på svenska
Produktionsår: 2019
Genre: Drama
Åldersgräns: 11 år
Längd: 91 minuter

Jonas Gardells roman EN KOMIKERS UPPVÄXT är en av vår tids mest gripande uppväxtskildringar och har lästs och älskats av flera generationer svenskar. Nu blir Gardells moderna klassiker för första gången långfilm och för regi står en av Sveriges mest intressanta nya filmregissörer, prisade Rojda Sekersöz. Huvudrollen som Juha delas av Johan Rheborg och 14-årige Loke Hellberg. Filmen är uttagen till filmfestivalen i Toronto och har svensk biopremiär 11 oktober.
Jonas Gardell är en av vår tids mest älskade och hyllade författare, dramatiker och artister. Han har under drygt tre decennier gett oss otaliga stora berättelser, utöver En komikers uppväxt kan exempelvis nämnas Torka aldrig tårar utan handskar, Livet är en schlager, De dagar som blommorna blommar och Pensionat Oskar, för vilken han tilldelades en Guldbagge för bästa manus.
Gardell har själv omvandlat sin roman till det filmmanus som ligger till grund för filmatiseringen av dramat om ung vänskap, oförglömliga svek och en förkrossande längtan efter att få vara med. En film där Jonas Gardells två stora signum – humor och svärta – ständigt är närvarande, sida vid sida.
Filmregissören Rojda Sekersöz utsågs så sent som i januari 2018 till bästa nykomling på Guldbaggegalan för sin hyllade debutfilm Dröm vidare. Nu har hon tagit sig an det stora filmdramat EN KOMIKERS UPPVÄXT.
Johan Rheborg har rönt flera framgångar med komedifilmer som Solsidan, Morran & Tobias och Kenny Begins och 2005 Guldbaggenominerades han för bästa manliga huvudroll i Killinggängets succé Fyra nyanser av brunt. De mer dramatiska rollerna har han fram till nu framförallt spelat på teaterscenen, i exempelvis Nattpromenad, Mellanrum och Bash på Stadsteatern.
Huvudrollen som den unge Juha spelas av 14-årige Loke Hellberg. Han började sin skådespelarkarriär som nioåring och har medverkat bland annat i Partaj på Kanal 5, Syrror på TV4 och i biofilmen Morran & Tobias på. Sin första huvudroll gjorde han i kortfilmen Freak och den senaste i långfilmen Krig.
Juhas barndomskompisar Jenny och Thomas spelas av 14-åriga Elisabet Xie och tolvåriga Teo Dellback. Elisabet går på Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm och har bland annat sjungit med Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset i Stockholm, medverkat i en rad uppsättningar i Kulturskolans regi och i somras sjöng hon i en kinesisk sångtävling i Peking. Teo har gått på filmkollo och medverkat i flera produktioner de senaste åren, bland annat i Sommaren med släkten på Kanal 5 och långfilmen Lyckligare kan ingen.
Övriga roller spelas av bland andra Klara Zimmergren, Maria Sid, Fredrik Hallgren, Jakob Eklund och Ulla Skoog.