Scroll down

ELDPROVET

Visade filmer

ELDPROVET

FRANSK FILMVECKA                         BILJETT
Lördag 1 december kl 17.00
Söndag 2 december kl 16.30
Tisdag 4 december kl 19.00


En fördomsfull professor. En upprorisk student. Båda kommer få sitt livs lektion! Daniel Auteuil i publiksuccé om att övervinna sina fördomar.
Neïla Salah (Camélia Jordana) är en ung fransyska med arabiskt ursprung som trots en fattig uppväxt lyckats ta sig in på universitetets juridiska utbildning, där hon bland annat undervisas av den välkände Pierre Mazard (Daniel Auteuil). Mazard är en briljant föreläsare, men också en provokatör som har svårt att hålla inne med sina både sexistiska och rasistiska åsikter. Efter att ha gjort bort sig å det grövsta under en föreläsning, med Neïla som verbalt offer, blir Pierre rejält tillrättavisad av skolledningen. Motvilligt går han med på att bli Neïlas mentor inför universitetens prestigefulla tävling i retorik.
ELDPROVET har gjort succé i Frankrike där den setts av 1,2 miljoner biobesökare. Recensenterna har hyllat filmen.
**** “Ömsint, roligt och djävulskt välkomponerat” – Amelia
“Mycket underhållande fransk feelgood” – Skånska Dagbladet
**** “Begåvad med humor och allvar” – GP

Regi: Yvan Attal
Med: Daniel Auteuil, Camélia Jordana
Land: Frankrike
Språk: Franska, textad på svenska
Originaltitel: Le Brio
Produktionsår: 2017
Genre: Drama, Komedi
Åldersgräns: 11 år
Längd: 94 minuter
Neïla Salah spelas av den lovordade nykomlingen Camélia Jordana, tidigare mest känd som sångerska. Som Pierre Mazard ser vi Daniel Auteuil, som med hela tolv Césarnomineringar och två Césarstatyetter är en av de mest hyllade och prisbelönta franska skådespelarna någonsin. Sitt genombrott fick han 1986 med ”Jean de Florette”, varefter vi fått avsnjuta hans skådespelarkonst i filmer som ”Det ligger en vit man i din säng, mamma”, ”Ett vinterhjärta”, ”Flickan på bron”, ”Motståndaren”, ”Dolt hot”, ”Innan frosten” och nu senast ”För min dotters skull”.