Scroll down

EFTERSKALV

Visade filmer

EFTERSKALV

GULDBAGGE-PRISAD REPRIS!
Fredag 4 mars och lördag  5 mars  kl 19.00


Guldbaggar för Bästa film, Bästa regi (regi: Magnus von Horn),
Bästa manliga biroll (Mats Blomgren).
Efter att ha avtjänat ett fängelsestraff på en ungdomsanstalt återvänder John (Ulrik Munther) till sin hemby för att börja ett nytt liv. Han flyttar hem till sin far, som har svårt att hantera skammen för sin son. För Johns brott är varken glömt eller förlåtet i byn. John känner sig övergiven av de som stått honom närmast och i takt med att hopplösheten ökar så växer också ilskan. Samma ilska som skickade honom i fängelse. Oförmögen att lämna det förflutna bakom sig tar John beslutet att konfrontera situationen en gång för alla.
Regi: Magnus von Horn, Sverige, Polen, Frankrike 2015, 100 min.
https://www.youtube.com/watch?v=XHJ8YYgl3Hs
Magnus von Horn infriar de högt ställda förväntningarna efter Utan snö med en lika imponerande som gedigen långfilmsdebut.
” Idén till Efterskalv kom när jag höll på att förbereda min examensfilm Utan snö. Jag läste polisrapporter från brott som begåtts av tonåringar. Bland alla dessa dokument var det en historia som jag blev särskilt berörd av. En 15-årig pojke hade dödat sin flickvän för att han inte kunde stå ut med det faktum att hon hade blivit förälskad i en annan. Mellan raderna i hans bekännelse kunde man ana att det bakom det här hemska dådet fanns en blyg, ung pojke. Han erkände dådet, men hade ingen aning om hur han faktiskt hade kunnat göra något så fruktansvärt. Han var rädd, olyckligt förälskad och försökte sona sitt brott utan att vara känslomässigt förberedd på något sätt. Det var inspirationen till vår film.
För mig så är kärnan i Efterskalv en historia om en pojke som efter att ha begått ett mord och tagit sitt straff släpps tillbaka i samhället. Men han är fortfarande ett barn och vill gå vidare, men hans omgivning kan inte låta honom göra det. Det är en historia om känslomässigt frånkopplade människor. En stillsam, sovande sjukdom som finns i samhället och som har förts vidare genom generationer i huvudpersonens släkt. Till slut hittar den sitt utlopp i mordet på en ung flicka. Alla känner skuld inombords, men att erkänna det skulle betyda att ta på sig ett ansvar som inte går att komma undan; ett misslyckande som inte går att tvätta bort.”  – Magnus von Horn
Magnus von Horn (f.1983) är född i Göteborg, men utbildad på filmskolan i Lodz och bor i Warsawa. Hans examensfilm Utan snö nominerades till en Guldbagge 2012 och prisades på bland andra filmfestivalen i Krakow och Bilbao. Magnus har också skrivit manus till The Word tillsammans med filmens regissör Anna Kazejak-Dawid.
 
Tidigare visad 20 – 26 november 2015.

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *