Scroll down

Dheepan : 18-24/9 – Sverigepremiär!

Visade filmer

Dheepan : 18-24/9 – Sverigepremiär!

Fredag 18 september – torsdag 24 september kl 19
DAGBIO: måndag 21 september kl 14

Dheepan är en f d soldat i de Tamilska tigrarna. När han flyr från krigets Sri Lanka tar han med sig två främlingar, en ung kvinna och en liten flicka. De utger sig för att vara en familj och beslutar sig för att bygga ett nytt liv tillsammans. De får till slut en lägenhet i en nedgången förort till Paris.
Våldet och fördomarna som möter dem väcker obehagliga minnen från hemlandet och Dheepans krigarinstinkter vaknar till liv när han bestämmer sig för att skydda dem som står honom närmast.
Guldpalmen-vinnare på Cannes filmfestival 2015.
Regi: Jacques Audiard, Frankrike 2015, 109 min, 15 år.
Recensionsaffisch DHEEPAN

Jacques Audiards kraftfulla drama vann en välförtjänt Guldpalm på Cannes filmfestival 2015. Och med Dheepan befäster han sin position som en av vår tids mest kompromisslösa regissörer.
Jag var tveksam till att göra filmen och enbart förlita mig till texten. Det var inte så att jag inte litade på den, men jag kunde inte låta bli att fråga mig om det var tillräckligt nyskapande. Eller om det bara var en film ”i tiden”. Jag kände också att det i temat och miljön kunde finnas vissa likheter med En profet. Jag brottades med det här under en tid, men allt löste sig då jag träffade skådespelarna. När jag såg dem återkom jag till det som varit själva ursprungstanken med projektet: att göra en genrefilm med skådespelare som var helt främmande inför genren och att använda det utanförskapet. Känslan av att inte höra till, att befinna sig i en helt egen bubbla, som vi letade efter för filmen fanns helt naturligt hos dem. Efter långa, djupa diskussioner med de tre skådespelarna började Coudraie sakta men säkert förvandlas till ett främmande land. Filmen kunde inte förlita sig för mycket på fiktionen. Det viktigaste var att den speglade människornas inre liv; deras inre utveckling och hur den påverkade andra människor. Det var av yttersta vikt.”
– Jacques Audiard
Jacques Audiard (f.1952) låg bakom en rad framgångsrika filmmanus innan han tog steget och började regissera. Debuten Se männen falla (1994) är en roadmovie med Mathieu Kassovitz och Jean Louis Trintignant i huvudrollerna. Kassovitz var stjärnan även i nästa film Den diskrete hjälten (1996) en film som gjorde Audiard till ett namn även i internationella kretsar. Med filmer som Mitt hjärtas förlorade slag (2005), En profet (2009) och Rust and Bone (2012) i bagaget tillhör han en av de mest framstående regissörerna verksamma idag.

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *