Scroll down

DESTINATION EUROPA

Visade filmer

DESTINATION EUROPA

Fredag 3 augusti – söndag 5 augusti kl 19.00
Måndag 6 augusti kl 14.00  DAGBIO
Tisdag 7 augusti – torsdag 9 augusti kl 19.00

Revolten-regissören Kornél Mundruczo är tillbaka med ett visuellt äventyr som inte liknar något annat.
Filmen tävlade om en Guldpalm i Cannes 2017.


Aryan, en ung immigrant från Syrien blir nedskjuten när han försöker fly över gränsen till Ungern. Skadad, rädd och chockad gör han en besynnerlig upptäckt – han kan sväva fritt. Efter att ha placerats i flyktingläger smugglas han ut av en cynisk läkare vars enda avsikt är att utnyttja Aryans märkvärdiga egenskap i en korrumperad värld…
Kornél Mundruczos siktar, likt sin protagonist, mot stjärnorna med denna unika filmupplevelse.

Regi: Kornél Mundruczó
Manus: Kata Weber, Kornél Mundruczo
Med:  Zsombor Jéger, Merab Ninidze, György Cserhalmi
Land: Ungern
Språk: Ungerska, Engelska, textad på svenska
Originaltitel: Jupiter holdja
Produktionsår: 2017
Genre: Drama
Åldersgräns: 11 år
Längd: 123 minuter
”När jag var fjorton år gammal läste jag The Flying Boy, den fick mig att ifrågasätta vad som är trovärdigt här i livet. Jag ville med min film få fram en berättelse som oavbrutet får folk att fråga sig själva samma sak – ska jag tro mina ögon eller inte? Det handlar om relationen mellan åskådaren, det som sker på duken och framför allt den frihet till tolkning som skapas däremellan.
Jag besökte ett flyktingläger för fyra år sedan vilket var en rörande upplevelse som påverkade mig djupt. Allt var så omänskligt. Efter tre veckor av filmande där började jag fundera kring frågan ”Vad innebär det att vara europé?”. Min tid i flyktinglägret fick mig också att reflektera kring ”Vad vi har och vad vi inte kan få”, slutligen blev de här olika frågeställningarna tillsammans stommen till min film och ur det föddes tanken – vad händer om en flykting kan flyga?
Tidigare har jag tänkt att vad kan vara svårare än att jobba med 200 hundar, som jag gjorde i Revolten (White God, 2014). Men att få en karaktär att flyga var ännu svårare! Trots det var jag fast besluten att genomföra min idé eftersom jag ville utmana åskådarna och tvinga dem att ifrågasätta verkligheten. Jag ville även att filmen skulle upplevas mer fysiskt än intellektuellt och för att reflektera det kaos som råder runt omkring mig i min vardag i Budapest har filmen fått ett mer frenetiskt tempo än mina tidigare filmer. Jag är faktiskt väldigt nöjd med resultatet.” – Kornél Mundruczó
Kornél Mundruczó (f. 1975) är en ungersk manusförfattare, film- och teaterregissör. Destination Europa är hans femte film och hade sin världspremiärunder Filmfestivalen i Cannes. Alla hans tidigare filmer har varit representerade på festivalen och 2014 vann han Un CertainRegard i Cannes 2014 med Revolten (White God 2014).
RECENSION: SVT, Fredrik Sahlin: KKKK
Ungerska Revolten-regissören har knåpat ihop en udda sak: ett flyktingdrama, thriller, action och superhjältefilm i samma fantasifulla paket, skriver Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin om Kornél Mundruczó nya film Destination Europa.
Läs mer här!