Scroll down

DEN UNGE PICASSO

Konst på bio-filmer,Visade filmer

DEN UNGE PICASSO

Premiär!
KONST PÅ BIO Lördag 13 april kl 15.00 – BILJETTER

Tillsammans med de tre Picasso-museerna i Malaga, Barcelona och Paris berättar filmen de första stegen mot att bli en stor konstnär.
Pablo Picasso är en av de allra största konstnärerna genom tiderna. Ända fram till sin död 1973 var han en av de mest produktiva konstnärerna. Många filmer har behandlat de senare år – konsten, affärerna och den stora vänkretsen. Men var började allt? Vad gjorde Picasso till Picasso? Det är dags att ta en titt på Picassos unga år; uppväxten och lärandet som ledde till hans utomordentliga konstnärskap.
Tre städer spelar en nyckelroll: Malaga, Barcelona och Paris. I dokumentären besöks de alla och filmen utforskar deras inflytande på Picasso, med fokus på specifika konstverk från dessa tidiga år.
Filmen förklarar hur den unge konstnären lärde sig sitt hantverk, med djupdykningar i två viktiga tidiga perioder – den så kallade blå perioden och den rosa perioden. Filmen för oss hela vägen till 1907 och till skapandet av en viktig målning i konsthistorien – Les Demoiselles d’Avignon. Det var en målning som chockade konstvärlden, men också förändrade den för alltid. Picasso var bara 25 år gammal.

Regi: Phil Grabsky
Land: Storbritannien
Språk: Engelska, spanska, franska, textad på svenska
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentär, EXHIBITION ON SCREEN
Längd: 90 minuter
Biljett: 130 kr, medlem Jämtlands läns konstförening eller Östersunds konstklubb: 110 kr, ungdom t o m 25 år: 90 kr.

OM PICASSO

Pablo Ruiz Picasso, fullständigt namn Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso, född 25 oktober 1881 i Málaga i Andalusien, död 8 april 1973 i Mougins i Provence, var en spansk konstnär och poet.
Tidslinje
• Pablo Picasso föddes i Málaga i Andalusien. Han var son till José Ruiz y Blasco, målare och konstprofessor, och María Picasso y López. Födseln var mycket dramatisk. Barnmorskan trodde att Pablo var dödfödd och ägnade sig istället åt modern. Det var farbrodern och läkaren Don Salvador som sannolikt kom att rädda hans liv, genom att andas cigarrök i den nyföddes näsborrar så att han kvicknade till och började skrika.
• Den unge Pablo kom därefter inte bara att leva nästan 91 ½ år till utan även bli begåvad med det fullständiga namnet Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso.
• Av sin far, som var bildlärare, lärde sig Picasso bildkonstens grunder, som figurteckning och målning med olja. Han visade från tidig ungdom prov på en brådmogen konstnärlig skicklighet. Hans första kända oljemålning Picador målades 1889.
• Vid tio års ålder började Pablo signera sina målningar med sin mors flicknamn: Picasso.
• Han bedrev större delen av sina studier i Barcelona, där han bodde 1895-1904. Han studerade vid ett flertal konstskolor, ofta de där hans far arbetade. Den sista skolan Picasso gick på var San Fernandos Kungliga Akademi i Madrid. Men där var han mindre än ett år och tog ingen examen.
• Picassos tidiga verk, som Porträtt av Coquiot (1901), återspeglar en påverkan från jugendstilen och det postimpressionistiska måleriet, som han lärt känna genom tidskrifter i Barcelona och från sina besök i Paris.
• Målningarna från 1901–1904, ”den blå perioden”, har i huvudsak fattiga och lidande människor som motiv, till exempel Den gamle gitarristen (1903). Den återhållsamma färgen och de förenklade formerna bidrar till att skapa en känsla av intensiv melankoli och patos.
• 1904 bosatte sig Picasso i Paris och började träffa konstnärer och författare, däribland Apollinaire och Kees van Dongen samt sina första mecenater. Pessimismen i hans tidigare verk gav plats för den så kallade ”rosa perioden”, till exempel Pojke med häst (1905), i en ljusare sinnesstämning och färgskala.
• Inspirerad av både primitiv form (till att börja med den forntida iberiska kulturen och senare afrikanska masker och träskulpturer) och Cézannes stränga bilduppbyggnad åstadkom Picasso en genomgripande revolution inom måleriet. Den epokgörande Les Demoiselles d’Avignon (1907) var ett medvetet försök att avsluta experimenten och trots att dessa uppenbarligen fortfarande pågick under själva utförandet av målningen, var den det avgörande steget i konstnärens befrielse från sina traditionella skyldigheter mot verkligheten. Den afrikanska konsten, som Picasso bekantade sig med omkring 1906, hämmades inte av en föreställande tradition, och dess underliga former (både förvrängda och uppfunna) skapade ett slags ”prejudikat” av yttersta vikt. Genom att blanda denna frihet med Cézannes känsla för disciplin i bilduppbyggnaden utvecklade Picasso och Braque kubismen, som nämns tidigare.
• Kubismens huvudperiod räknas från 1907 till 1914, och dess upphovsmän var Pablo Picasso och Georges Braque. Som konstriktning kom den närmare att definieras av Guillaume Apollinaire. Kubismens inverkan på den europeiska konstens utveckling, både vad gäller skulptur och måleri, har varit omfattande och varierande.
• Picassos arbeten från 1914 hade alla sitt ursprung i kubismen. Fram till 1921 fortsatte han att arbeta i den ”syntetiska” kubismens formspråk; ett arbete som kulminerade i den monumentala Tre musikanter (1921). Mellan 1917 och 1921 arbetade han med dekoren till flera av Ryska balettens uppsättningar (till exempel mellanaktsridån till Parade, 1917) och besökte tillsammans med danskompaniet Rom, Neapel, Florens och Barcelona. Det är möjligt att besöken i Italien uppmuntrade det starkt klassiska draget i hans figurkompositioner mellan 1919 och 1925.
• De orörliga och monumentala gestalterna blir alltmer groteska och våldsamma och leder fram till de omstörtande verken från perioden 1925-1940. Där ingår den ursinniga Tre dansare (1925), de fritt skapade kropparna på 1930-talet med sina dubbeltydiga organiska former och Guernica (1937). Dessa verk avslöjar den underliggande expressiva kraften i Picassos konst, vilken dittills undertrycks i kubismen.
• Picasso deltog i den första surrealistutställningen i Paris 1925. Även skrifter av honom brukar räknas till den officiella surrealistlitteraturen. Picasso undertecknade inte något av surrealisternas manifest, men i likhet med dem hade han i allt högre grad intresserat sig för den rådande politiska oron i Europa från 1930-talet och framåt. Med verk som Sueño y mentira de Franco och den monumentala målningen Guernica tog Picasso öppet ställning för den spanska och demokratiska republikens sak.
• Picasso lämnade Paris 1945 och bodde därefter i Antibes, Vallauris (1948-1958) och Vauvenargues. I hans efterkrigsverk ingår familjeporträtt och en häpnadsväckande mängd grafik och keramik. Ända till slutet av sitt liv var han mycket produktiv och en av 1900-talets mest mångsidiga och inflytelserika konstnärer. Förutom kubismen utgör hans stora bidrag till den moderna konsten den frihet som karakteriserar varje sida av hans verk, något som de märkliga målningarna från slutet av hans liv bekräftar.
• Picasso stödde den republikanska regeringen i Spanien som kom till makten 1931 och han utsågs av den till direktör för Pradomuseet i Madrid år 1936. När Guernica bombades av den fascistiska motståndarsidan målade han tavlan Guernica som ställdes ut på Världsutställningen i Paris 1937.
• År 1944, mot slutet av andra världskriget, blev konstnären medlem av Frankrikes kommunistiska parti och förblev medlem livet ut. Picassos politiska gärning var främst ett engagemang mot krig och till försvar för civila offer. Efter krigsslutet engagerade han sig i den västliga fredsrörelsen som växte sig stor under 1950- och 1960-talet. Till den första världsfredskongressen i Paris 1949 var symbolen en fredsduva han målat. Han protesterade även mot Sovjetunionens agerande under Ungernrevolten 1956 och deras invasion av Tjeckoslovakien i samband med Pragvåren 1968.
• Picasso hade otaliga kärleksaffärer och fem långa relationer med balettdansösen Olga Khoklova 1918, Marie-Thérèse Walter 1927, fotografen Dora Maar 1936, konstnären Françoise Gilot 1944 och keramikern Jacqueline Roque. Han fick fyra barn; Paulo, Maya, Claude och Paloma Picasso.