Scroll down

DEN LÄNGSTA RESAN ÄR RESAN INÅT. FILMEN OM STEVE

Visade filmer

DEN LÄNGSTA RESAN ÄR RESAN INÅT. FILMEN OM STEVE

 + SAMTAL MED REGISSÖR STAFFAN HILDEBRAND
WORLD AIDS DAY – Tisdag  1 december  kl 19.00

Vi visar filmen som följer Steve Sjöquist i hans resa från 80-talet då han fick diagnosen hiv och hans möten med människor som står honom nära och som påverkat honom.
Efter filmen är det öppet för frågor och samtal med regissören Staffan Hildebrand som följt infektionen från 80-talet fram till idag samt Karin Wåhlén-Götzmann, samordnare för sexuell hälsa vid Folkhälsocentrum/Region Jämtland Härjedalen.

ARR. TILLSAMMANS MED

Standard CMYK

web Filmpool_2 2

web RFSL Jämtland Härjedalen
Varje år uppmärksammas hiv/aids den 1 december nationellt och internationellt. Under hösten har Folkhälsomyndigheten lyft budskapet ’hiv idag är inte som i går’. Gammal kunskap och myter om hiv lever kvar. Sex av tio tror till exempel att en person som bär på hiv och får behandling, smittar lika mycket med som utan läkemedlen. Sanningen är att drygt 95 procent har en så välfungerande behandling i Sverige att man inte kan hitta virus i blodet. När behandlingen fungerar så bra är risken att överföra infektionen till någon annan mycket liten. Idag har cirka 7500 personer i Sverige diagnosen och i Jämtland/Härjedalen finns ca 55 personer. De äldsta börjar även förekomma inom äldreomsorgen. (Mer info: www.hividag.se)
OM FILMEN
En dokumentär långfilm på 70 minuter av filmaren Staffan Hildeband, som dokumenterat aidsepidemin både i Sverige och globalt i samarbete med Karolinska Institutet i snart trettio år.
Filmen skildrar hiv-aktivisten, författaren, föreläsaren och diakonen på Karolinska Sjukhuset, Steve Sjöquist och hans dramatiska livsresa. Steve fick sin hiv diagnos redan 1987, och valde direkt att vara öppen med den. De allra flesta som levde med hiv vid denna tid, och många som fick aids, höll sin sjukdom hemlig på grund av den starka stigma och diskriminering som fanns runt aids. Filmen tar oss också till Sundstagymnasiet i Karlstad, där Steve gick i början av 70-talet och upptäckte att han var gay, vilket han då trodde var en fas i livet som skulle gå över.
Steve engagerade sig 1987 som aidsaktivist i Noaks Ark/Röda Korset, som var en av de första och viktigaste aidsorganisationerna i landet på 1980- och 90-talet. Steve blev sedan allt sjukare och låg för döden på Södersjukhuset i oktober 1996. Hans läkare Per Hedman, som medverkar i filmen, samtalar med Steve om att han bara var dagar från att dö och just då hände något dramatiskt. De första doserna av amerikanska bromsmediciner hade precis då kommit till Sverige, men var ej ännu godkända av Läkemedelsverket. De var däremot godkända i USA med mycket bra resultat. Läkaren bidrog till att Steve fick medicinen direkt, trots att den ej var godkänd, och det räddade hans liv. Steve frisknade till och har sedan dess skrivit fyra böcker med hiv och aids, utanförskap och stigma som tema. Han arbetar idag som diakon på Karolinska Sjukhuset, sjukhusmiljön som han vet så mycket om inifrån. Han åker också ut mycket i landet och föreläser.
Filmen följer Steve i möten med människor som står honom nära och påverkat honom, som t ex  artisten Lill Lindfors och förra handikappombudsmannen Inger Wästberg. Han träffar också en av dagens unga hiv-aktivister, Simon Blom, 22, från Malmö. Simon liksom Steve är engagerad i patientorganisationen HIV-Sverige.

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *