Scroll down

DE OSYNLIGA

Visade filmer

DE OSYNLIGA

Biljetter
JULMYS-REPRIS  Måndag 30 december 14.00

Fransk feel-good med förankring i verkligheten
– en jordnära, empatisk och varm samtidsskildring.
❤️
“De är så jäkla coola och man blir varm i hjärteroten!”❤️Ett center för hemlösa kvinnor tvingas stänga med kort varsel när kommunen ska spara pengar. Nu gäller det för socialarbetarna som driver centret att på tre månader hjälpa kvinnorna tillbaka in i samhället. För att lyckas skyr de inga medel. De utnyttjar skrupelfritt alla upptänkliga kontakter, förfalskar, hittar på och ljuger friskt. Allt är tillåtet!
Manuset bygger på Claire Lajeunies reportagebok ”Sur la route des invisibles: Femmes dans la rue” och i rollerna ser vi amatörskådespelare med egna erfarenheter av hemlöshet.
De osynliga är fransk feel-good med förankring i verkligheten – en jordnära, empatisk och underhållande samtidsskildring.
Regi: Louis-Julien Petit
Produktionsland: Frankrike
Språk: Franska, textad på svenska
Originaltitel: Les invisibles
Produktionsår: 2019
Genre: Drama, Komedi
Åldersgräns: 7 år
Längd: 102 minuter
Regissören Louis-Julien Petit gjorde omfattande research. Under drygt ett år träffade han hemlösa kvinnor på olika härbärgen. Även de socialarbetare han träffade var oftast kvinnor. Det blev tydligt att ingen av dessa grupper är särskilt synliga i samhället.
40 procent av de hemlösa i Frankrike är kvinnor. Livet på gatan är farligt och våldsamt och kvinnorna är mer utsatta än männen. För att skydda sig håller sig kvinnorna undan så mycket som möjligt.
De hemlösa i filmen spelas till största delen av amatörer. Över 150 kvinnor med egen erfarenhet av hemlöshet provfilmades för rollerna.
– Jag bad dem att välja ett alias, namnet på en kvinna de beundrade, berättar regissören Louis-Julien Petit. Genom att gömma sig bakom ett annat namn kunde de glömma bort kameran och vara naturliga. Under hela inspelningsen var de Edith (Piaf), Brigitte (Macron), Lady Di, Simone (Veil) och så vidare.
Den andra gruppen kvinnor i filmen är socialarbetarna som sällan syns eller hörs, som bedriver det tuffa arbetet med att hjälpa utsatta människor.
– Jag har sett hur de kämpar mot strikta regelverk och en oförstående omgivning för att hitta lösningar, säger Louis-Julien Petit.

Recensioner