Scroll down

CITIZEN SCHEIN

Visade filmer

CITIZEN SCHEIN

Fredag 31 mars – måndag 3 april kl 19.00
DAGBIO måndag 3 april kl 14.00
Onsdag 5 april – torsdag 6 april kl 19.00


Harry Scheins livshistoria saknar motstycke i den svenska nutidshistorien.
Trots att han uträttade storverk för svensk kultur blev han avskydd av en hel generation unga filmare. I början av 50-talet, innan han ens fyllt 30, säger Harry till sina vänner att han har två mål i livet; han ska bli miljonär och gifta sig med Sveriges vackraste kvinna. Några år senare har han gift sig med den omsusade skådespelaren Ingrid Thulin och blivit ekonomiskt oberoende.
Han sökte sig till de människor som hade inflytande och makt i samhället, han ville påverka sin samtid, vara en del av utvecklingen. Han skapade både Filminstitutet och en filmreform som höll i över 50 år. Men han ville också njuta av privilegierna i samhällets toppskikt. Citizen Schein är en film om makt – och om maktens pris. Lika aktuell i dag som när Harry Schein levde och verkade.
 
“Historien om Harry Schein kunde vara hämtad från en Hollywoodfilm – en dramatisk historia som pendlar mellan osannolik framgångssaga och ödesdrama. Han var 60- och 70-talens superkändis, bästis med Ingmar Bergman och Olof Palme, gift med filmstjärnan Ingrid Thulin. Citizen Schein skildrar hur den 14-årige pojken Harry kom till Sverige som judisk flykting undan nazismen och på kort tid tog sig till den absoluta samhällstoppen. Han blev en del av socialdemokratins innersta krets utan att vara minister, han blev förmögen företagare utan att vara affärsman – och räddade den svenska filmen från utplåning.
Filmen Citizen Schein rör sig mellan motpolerna i Harrys liv – hans stora framgångar på den offentliga arenan och tragedin som kantade hans personliga livshistoria. Det är en oavbrutet fascinerande berättelse om hur Harry blev ”Schein” – som naturligtvis också blev titeln på hans självbiografi. Hans oupphörliga strävan efter bekräftelse, synlighet och framgång krävde också personliga offer. Men Harry hade inget att förlora. Han hade redan förlorat allt – först och främst sin familj och sin tillit till andra människor.
Berättelsen om Harry Schein är inte bara berättelsen om ett exceptionellt människoöde i andra världskrigets skugga. Det blir också en blixtbelyst bild av makten i välfärdssamhällets sista fas. Harry Schein var en av de tongivande ingenjörerna i detta samhällsbygge, en man som med elitistens självklara rätt fick mycket uträttat. Inte alltid inom ramen för de spelregler som han utåt sett hyllade – men alltid inom ramen för de omsorgsfullt uppbyggda nätverk där han alltid tycktes vara spindeln i nätets mitt. Associationerna till Mad Men är legio – inte bara för att Harry Schein var den svenska filmens PR-geni. Därtill var han snabbkäftad, karismatisk, välskräddad, omgiven av snygga kvinnor – och alltid i centrum av händelserna och debatten under flera decennier.”

Maud Nycander, Jannike Åhlund, Kersti Grunditz Brennan
Maud Nycander har lång erfarenhet som dokumentärfilmare. I flera historiska dokumentärer har hon levandegjort arkivmaterial. Filmen Nunnan (2007) har vunnit Prix Italia och en Guldbagge. Sluten avdelning (2010), två filmer från en psykiatrisk avdelning på S:t Görans sjukhus i Stockholm, nominerades till TV-kristallen och Stora Journalistpriset. Palme (2012), co-regisserad med Kristina Lindström, sågs av 240 000 personer på bio i Sverige, fick två guldbaggar och ett sällan skådat genomslag i den svenska samhällsdebatten.
Jannike Åhlund. Journalist, kritiker. Har arbetat på samtliga rikstidningar samt radio och TV, bland annat Kulturnytt, Filmkrönikan, Rapport Morgon. Fått Stora Journalistpriset och Ingmar Bergmans personliga pris. Varit redaktör för filmtidningen Chaplin, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, arrangerat Bergmanveckan i 11 år samt varit verksamhetsledare vid Bergmancenter och på Bergmangårdarna på Fårö.
Kersti Grunditz Brennan har en bakgrund inom dansen, men arbetar sedan tjugo år främst som dokumentärfilmare och klippare. Hon har klippt ett 30-tal filmer, flera har belönats med Guldbagge, Ikaros-priset och Prix Italia. I egen regi har hon gjort filmer om bland andra Kerstin Ekman och Carl Johan De Geer. Den flerfaldigt prisbelönta filmen om Michael Jacksons koreograf Vincent Paterson, The Man Behind the Throne (2013), är såld till 15 länder och har visats på festivaler över hela världen. Kersti är lektor i filmklippning vid Stockholms dramatiska högskola.

Regi: Maud Nycander, Jannike Åhlund, Kersti Grunditz Brennan
Manus: Maud Nycander, Jannike Åhlund, Kersti Grunditz Brennan
Land: Sverige
År: 2017
Med: Roy Andersson, Jörn Donner, Ingvar Carlsson
Språk:  Svenska, Svensk text
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Längd: 100 minuter