Scroll down

CHELAS ARV

Visade filmer

CHELAS ARV

Premiär!
Fredag 1 februari – Torsdag 7 februari kl 19.00
Måndag 4 februari även kl 14.00 – BILJETTER

“skildrar klassamhället och kvinnlig frigörelse med total fingertoppskänsla”, “en synnerligen välspelad film, fullspäckad av välskrivna kvinnoroller”


Chela och Chiquita har levt i ett förhållande länge. Den extroverta Chiquita tar hand om ekonomin, medan Chela väljer att stanna hemma och arbeta med sin konst. Men allt förändras när Chiquita skickas till fängelse för finansbrott och Chela lämnas själv. Tills slut börjar hon köra en sorts taxi för äldre, rika kvinnor. Som chaufför träffar hon den unga och levande Angy. Deras träff börjar dra den blyga Chela ut från skuggan.
Chelas arv tog hem två Silverbjörnar på Berlins filmfestival, en för Bästa skådespelerska och Alfred Bauer-priset för en film som erbjuder nya perspektiv i film, samt FIPRESCI-priset för bästa film. Filmen är en av de mest prisade filmerna på filmfestivaler genom att ha kammat hem över 30 festivalpriser världen över.

Regi: Marcelo Martinessi
Med: Ana Brun, Margarita Irun, Ana Ivanova
Land: Paraguay, Tyskland, Urugay, Brasilien, Norge, Frankrike
Originaltitel: Las Herederas
Språk: Spanska, textad på svenska
Produktionsår: 2018
Genre: Drama
Åldersgräns: Barntillåten
Längd: 95 minuter
FILMRECENSION  ++++ Aftonbladet
”Chelas arv” skildrar klassamhället och kvinnlig frigörelse med total fingertoppskänsla.
Medgörliga Chela och dominanta Chiquita är ett par i övre medelåldern som länge har levt ett bekvämt liv tillsammans i Chelas ärvda boning i Paraguays huvudstad Asunción. Men nu börjar pengarna ta slut. Chiquita har anklagats för ekonomiskt bedrägeri och paret börjar sälja av sina persedlar till (andra) kräsna överklassdamer.
Trots pengaproblemen är det en sak de inte snålar på: en inneboende hushållerska som fungerar som både slagpåse och snuttefilt till Chela när Chiquita åker i fängelse.
På darriga egna ben börjar Chela av en slump köra äldre rika damer i sin bil mot betalning. En dag möter hon den yngre Angy som får henne att darra av helt andra anledningar.
”Chelas arv” tar på ett skickligt sätt upp frågor om klass, privilegier, osunda relationer och frigörelse. Det förmedlas genom en replik i förbifarten, en rynkad näsa eller – framförallt – i Chelas uttrycksfulla ansikte.
Ana Brun har flerfaldigt prisats för huvudrollen, och det med rätta. ”Chelas arv” är ett drama som framförallt pågår inom huvudpersonen, men temat – att bryta sig loss, både av nöd och av lust – är allmängiltigt. En synnerligen välspelad film, fullspäckad av välskrivna kvinnoroller.
Sylvia Balac, Aftonbladet