Scroll down

BORTOM LAMPEDUSA

Visade filmer

BORTOM LAMPEDUSA

SVERIGEPREMIÄR!
Fredag 2 september – söndag 4 september kl 19.00.

Måndag 12 september – torsdag 15 september kl 19.00
DAGBIO måndag 12 september kl 14.00

Fuocoammare1
Samuele är tolv år och bor på en ö mitt i havet. Han går i skolan, skjuter slangbella och är en riktig landkrabba som inte alls vill följa med pappan ut med fiskebåten. Ön han bor på heter Lampedusa och är den yttersta symbolen för Europas gränser. I havet som omger ön riskerar tusentals män, kvinnor och barn sina liv för att komma till friheten.
affisch_bl_rec
Stark dokumentär som vann Guldbjörnen i Berlin 2016.
Regi: Gianfranco Rosi, Italien 2016, dokumentär, 108 min.

I samband med Bortom Lampedusa har Folkets Bio en kampanj till förmån för Sverige för UNHCR. Lägg en extra slant på biljetten eller skänk pengar via sms. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

REGISSÖRENS ORD
Hösten 2014 åkte jag till Lampedusa för att undersöka möj­ ligheten att göra en kortfilm på tio minuter som skulle visas på en festival. Syftet var att göra en slags journalfilm som skulle ge en annan bild av Lampedusa än den förvrängda och förvirrade bild som var förhärskande i Europa. Rösterna och bilderna som förmedlades handlade om död och katastrof, invasion och popu­ listiska missnöjesyttringar.
Men när jag kom till ön upptäckte jag en verklighet som var väldigt långt ifrån mediabilden och insåg också det omöjliga i att komprimera den komplexa verkligheten på Lampedusa till en kortfilm. Här krävdes ett mycket djupare arbete och jag behövde också hitta en väg in.
Och som så ofta i dokumentärfilmarens verklighet, hände det oförutsägbara. Jag drabbades av allvarlig bronkit och var tvungen att söka akut läkarvård. På Lampedusa finns en enda läkare. Det är doktor Pietro Bartolo och under de senaste trettio åren har han varit närvarande när migranter har räddats från havet som omger ön. Det är han som avgör vem som behöver vård och vem som hamnar i flyktingförvar. Han tar även hand om de avlidna.
Utan att veta någonting om vem jag var eller mitt filmprojekt, började han berätta om sina medicinska och humanitära in­ satser med flyktingar.  Läs mer!

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *