Scroll down

BABETTES GÄSTABUD

Jukeboxbio,Visade filmer

BABETTES GÄSTABUD

KLASSIKER-måndag Kommande

Den frodiga, värmande och matglada filmen, byggd på en novell av Karen Blixen, fick både publik och kritiker att kapitulera.
Oscar till Danmark 1988 för Bästa utländska film.
Med Jarl Kulle och Bibi Andersson.En ovädersnatt 1871 anländer Babette till den jylländska västkusten på flykt från Paris, där hon förlorat sin familj och allt hon äger. Hos två fromma prästdöttrar får hon jobb och husrum, och trots att hon är förtegen om sitt förflutna låter de henne stanna och bli en del av byns kristna gemenskap, som är underkastad stränga levnadsregler.
En dag, fjorton år senare, vinner Babette storvinsten på lotteriet och är med ens en mycket förmögen kvinna. Men istället för att återvända till Paris ber hon de två systrarna om att få laga en riktig festmåltid åt dem och deras vänner. Som goda kristna har systrarna alltid följt religionens bud och nu fruktar de att Guds vrede ska drabba dem på grund av Babettes överdådiga kalas, men ändå gör de henne till viljes. Dagen för det stora gästabudet anländer, en dag som trakten kommer tala om i åratal, och det är också nu som det uppenbaras vem Babette egentligen är.
Fransyskan Stéphane Audran spelar titelrollen i danska BABETTES GÄSTABUD, där hon bland annat har sällskap av Jarl Kulle och Bibi Andersson. Gabriel Axel har regisserat och skrivit manus.
Den frodiga, värmande och matglada filmen, byggd på en novell av Karen Blixen, fick både publik och kritiker att kapitulera. Liksom Oscarsjuryn. 1988 tävlade den om en Oscar för Bästa utländska film mot höjdarfilmer som Ettore Scolas ”La famiglia” och Louis Malles ”Vi ses igen, barn” och gick segrande ur striden.
Regi:
Gabriel Axel
Med: Stéphane Audran, Thomas Solivérès, Olivier Gourmet, Mathilde Seigner, Jarl Kulle och Bibi Andersson
Land: Danmark
Språk: Danska, Svenska, Franska, svensk text
Produktionsår: 1987
Genre: Drama, Klassiker-på-bio
Åldersgräns: 7 år
Längd: 103 minuter