Scroll down

ASAKO I & II

Jukeboxbio

ASAKO I & II

Magisk realism av det mer romantiska slaget när Ryûsuke Hamaguchi berättar om kärlekens båda ansikten. En källa till lycka och en förbannelse på samma gång.


En dag försvinner Asakos stora kärlek, Baku, spårlöst. Två år senare träffar hon Ryohei, som är en kopia av Baku till utseendet men har en helt annan personlighet.
”Personligen så känner jag inte till någon annan kärleksroman än Netemo Sametemo (som Asako I&II bygger på) som så övertygande beskriver kärlek som en mystisk kraft, som magi eller i vissa fall en förbannelse. Vi skildrar ett tidsspann på nästan 10 år och inkluderar händelser som den stora jordbävningen. Jag tror det var nödvändigt för den här filmen, som beskriver en blandning av det vardagliga och det fantastiska. Katastrofen satte ljus på en grundläggande sanning: Idag är en helt annan dag än i går. Vilket borde göra känslan av ”vardag” omöjlig. Men efter den händelsen insisterade hela det japanska samhället envist på att bejaka den skapade verkligheten att ”rutinerna” pågick som vanligt och att igår mer eller mindre var som idag och morgondagen likaså. Förmodligen på grund av att ingen i Japan skulle klara av en värld utan ”vardag”. Vi klarar helt enkelt inte skilja det vanliga från det ovanliga. Människor undrar hur de ska planera sina liv när de inte ens vet vad som händer i morgon. Det är den världen som de älskande i Asako I&II lever i.”
– Ryûsuke Hamaguchi
Ryûsuke Hamaguchi (f. 1978) inledde sin karriär som reklamfilmare innan han långfilmsdebuterade 2007 med en re­make av Tarkovskijs Solaris. Filmen var dock ett skolprojekt och saknade rättigheter vilket betyder att den aldrig har fått visas utanför Tokyo University of the Arts. Den kommersiella debuten blev istället Passion (2008) och det internationella genombrottet kom via Happy Hour (2015). Asako I & II hade premiär på filmfestivalen i Cannes.
Regi: Ryûsuke Hamaguchi
Med: Erika Karata, Masahiro Higashide, Rio Yamashita, Sairi Ito, Daichi Watanabe
Land: Japan
Språk: Japanska, Svensk text
Originaltitel: Netemo sametemo
Produktionsår: 2018
Genre: Drama
Åldersgräns: 15 år
Längd: 119 minuter

Filmen är en del av TriArts satsning GRÄNSLÖS FILM med fantastiska filmer som hyllats världen över men som tidigare inte blivit inköpta till Sverige.