Scroll down

ANIARA

Visade filmer

ANIARA

Fredag 15 februari – Torsdag 21 februari kl 19.00
Måndag 18 februari även kl 14.00 – BILJETTER

Baserad på Nobelpristagaren Harry Martinsons rymdepos
Aniara är ett av de många rymdskepp som ska flyga jordens emigrerande befolkning till den nya hemplaneten Mars. Men just när Aniara lyfter, kolliderar farkosten med rymdskrot och hamnar ur kurs. Passagerarna vet inte om de någonsin kommer att nå sitt mål.
Vi följer livet ombord och hur passagerarna kämpar med att ta sig igenom dagarna fyllda med oro och ovisshet. Som tur är finns den artificiella intelligensen Mima som förflyttar människorna tillbaka till sina fina minnen av jorden. Men på den ödesdigra resan mot katastrofen blir varningen alltmer tydlig. Det finns endast en jord och vi måste alla ta ansvar för att bevara den.

Regi: Pella Kågerman och Hugo Lilja
Med: Emelie Jonsson, Arvin Kananian, Bianca Cruzeiro, Anneli Martini, Jennie Silfverhjelm, Peter Carlberg, Emma Broomé, Leon Jiber
Land: Sverige
Språk: Svenska, textad på svenska
Produktionsår: 2018
Genre: Drama
Åldersgräns: 15 år
Längd: 106 minuter
Bakgrund: Harry Martinson, Nobelspristagare i litteratur, skrev Aniara 1956 efter en feberdröm och emotionellt påverkad av det Kalla Kriget och provskjutningar av vätebomber i Stilla Havet.
Genom åren har det gjorts många operor- och teateruppsättningar av Aniara. Nu blir det för första gången en långfilm baserad på verket.
Om filmskaparna: Pella Kågerman är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Hugo Lilja har studerat på Dramatiska Institutet. De har samarbetat sedan 2009.