Scroll down

ALLT FÖR MIN SON

Visade filmer

ALLT FÖR MIN SON

FRANSK FILMVECKA                         BILJETT
Lördag 1 december kl 17.00
Onsdag 5 december kl 19.00


En hjärtskärande drama-thriller i samma råa socialrealistiska anda som bröderna Dardennes filmer.
Miriam och Antoine har skilt sig och deras trasiga äktenskap leder till en bitter vårdnadstvist. För att skydda sonen Julien från fadern söker Miriam ensam vårdnad, men domaren lyssnar till faderns argument och beslutar om gemensam vårdnad. Julien hamnar mitt emellan och blir till gisslan i sin egen familjs smutsiga konflikt. Nu är det upp till honom att se till att det värsta inte inträffar…

”I Frankrike dör en kvinna nästan varannan dag på grund av våld i hemmet men trots att det uppmärksammas i media är det fortfarande ett väldigt tabubelagt ämne. Offer är rädda att träda fram och grannar och släktingar förblir tysta för att man inte vill störa. Mitt syfte med den här filmen har varit att med hjälp av filmens kraft öka medvetenheten kring detta och eftersom jag skildrar ett känsligt ämne har jag gjort väldigt mycket research. Jag har varit i rättssalar, intervjuat advokater, poliser, socialarbetare och till och med deltagit i gruppterapisamtal för män med våldsproblematik. Jag ville komma så nära verkligheten som det bara var möjligt utan att göra det dokumentärt.
Jag ville, likt Hitchcock, Haneke eller Chabrol, göra den sortens film som involverar åskådaren genom att spela på dennes intelligens och nerver. Tre filmer som inspirerat och guidat mig lite extra genom min skrivandeprocess och som på olika sätt fått mig att reflektera kring filmens tema men också fått mig att hitta rätt stämningar och atmosfärer har varit Kramer mot Kramer (1979), Trasdockan (1955) och The Shining (1980). Den senare har bidragit med den känsla av galenskap och fasa som Allt för min son bygger på eftersom våld i hemmet kan innebära ren och skär skräck och det var också det jag ville visa.” – Xavier Legrand
Xavier Legrand (f. 1975) har studerat drama i Paris och började sin karriär som skådespelare både på film och teater. Hans första kortfilm Just Before Losing, som behandlar liknande teman som Allt för min son, nominerades till en Oscar och turnerade runt på över 100 festivaler samt vann ett flertal fina priser. Det här är Legrands första långfilm.
Regi: Xavier Legrand
Med:  Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria, Mathilde Auneveux
Land: Frankrike
Språk: Franska, textad på svenska
Originaltitel: Jusqu’á la garde
Produktionsår: 2017
Genre: Drama, thriller
Åldersgräns: (ej angivet)
Längd: 90 minuter

Sveriges Radio, P1:
Vardagligt och våldsamt i franska “Allt för min son”

Bra skådespel bjuds vi på i denna franska vardagliga och våldsamma historia. Regissören Xavier Legrand fick regipriset vid Filmfestivalen i Venedig för Allt för min son.

Det finns en scen långt in i filmen som jag tycker visar vilken bra regissör långfilmsdebutanten Xavier Legrand är.
Dottern i familjen, Josephine fyller 18 år och har en fest i en hyrd lokal, hennes vänner är där, släkt, mamman, lillebror och så någonstans utanför festlokalen, pappan… hon står på scen och sjunger med ett kompisband… och uttrycken i hennes ansikte, det som händer runt omkring, det är inga stora gester, inget slänga i dörrar. Det bara pågår och känns så påtagligt.
Xavier Legrand fick regipriset på filmfestivalen i Venedig i år och efter att ha sett Allt för min son så förstås jag varför. Filmen öppnar med ett tråkigt möte, där en advokat läser upp vad det skilda parets 11-årige son skrivit. Det är pappan som vill ha delad vårdnad efter skilsmässan, och man kan känna den tryckande, olustiga stämningen i rummet.
Han får rätt att ha sonen hos sig, till en början på helgerna. Och sonen följer tvekande med vid första hämtningen som sker hos morföräldrarna. Mamman vågar inte berätta var hon bor med barnen nu, hon är rädd för förföljelse och misshandel från ex-mannen.
Det som gör “Allt för min son” så bra är realismen, att allt inte är svart och vitt, vi får ett nutidsdrama som ger en thrillerpuls.