Scroll down

7 Sámi Stories

Blogg-inlägg

7 Sámi Stories

Lördag 6 februari kl 16.00
Fri entré i samarbete med Östersunds kommun, Östersunds sameförening, Gaaltije – sydsamiskt kulturcentrum.
7 sámi stories tar dig med på en resa djupt in i hjärtat av Sápmi. 7 samiska berättelser ger röst åt en ny generation av samiska filmskapare. De 7 samiska berättelserna korsar många gränser och berättar historier som det tidigare har hållits tyst om.

Du kommer att möta mörka danskrafter som spökar hos en ung renskötare, unga tjejer på en farlig lifttur och en man som känslomässigt flyr från sin sjuka hustru. Du kommer att höra förfädernas helande röst och en sann historia om präster som bränner samiska mössor. Du kommer att möta omöjliga kärlek, uppdelad av naturens krafter och slutligen en upprorisk politisk komedi om det samiska upproret.
Längd: 1 tim 28 min. Språk: Samiska, Svenska. Textning: Engelska

 

OM FILMERNA:

Sami Boja 3 - Director Elle Sofe Henriksen small
Sámi bojá
Regi: Elle Sofe Henriksen
Producent: Elle Márjá Eira
Språk: ingen dialog
Längd: 9 min

Mikkel är renskötare med ansvar for familjens renflock. Mikkel har ett tufft yttre skal som en äkta Sámi Bojá skal ha. Men på insidan är det kaos.
Hilbes_biigá 2_- regi Marja Bål Nango SMALL
Hilbes biigá • O.M.G. (OH MÁIGON GIRL)
Regi/Producent: Marja Bål Nango
Språk: Samiska. Engelsk text.
Längd: 18 min

Midnattssolen skiner; två tonårsflickor är uttråkade i deras lilla by. De vill ha lite äventyr, så de bestämmer sig för att lifta någon annanstans – inte utan risker.
A008_C003_09186R
Ellos Sápmi • Long live Sápmi
Regi: Per Josef Idivuoma
Producent: Odd Levi Paulsen
Språk: Samiska, norska. Engelsk text.
Längd: 12 min
Ellos Sápmi är berättelsen om den karismatiska kvinnokarlen Klemet, vars ledarskap berövas och som blir förrådd av sitt eget folk. Nakna hippie-damer, sex och bomber kryddar denna upprorskomedi, som avslöjar sanningen om vad som egentligen hände när det första Sametinget bildades. Ellos Sápmi är en bisarr skildring av en historisk händelse, baserad på en sann historia av ingen mindre än Niillas A. Somby.
Iditsilba - director Elle Márjá Eira - Foto Johan Mathis Gaup
IĐITSILBA • Burning sun
Regi: Elle Márjá Eira
Producent: Ken Are Bongo
Språk: Svenska. Engelsk text.
Längd: 12 min

Májjen bär en mycket speciell mössa. Alla kvinnor i hennes renskötarfamilj bära den. I sin form liknar den ett horn. Mössan är av stort värde för henne, men för kyrkans män innebär mössan har likhet med djävulens hor. Så alla mössor måste bort.
edith & aljosja 1 - director Ann Holmgren
Edith & Aljosja
Regi: Ann Holmgren
Producenter: Odd Levi Paulsen,  Oskar Östergren
Språk: ingen dialog
Längd: 8 min

En kvinna och en man, en flod håller dem åtskilda. De måste bryta mot naturlagarna för att komma nära varandra. En enkel historia om kärlek som trotsar kulturella skillnader.
1 Aile & Ahkku - Director Silja Somby - Foto Julev Film, Hans Olof Utsi small
Áile ja Áhkku, Áile and Grandmother
Regi: Silja Somby
Producent: Odd Levi Paulsen
Språk: Samiska. Engelsk text.
Längd: 12 min

Mormor och Aile står nära varandra och mormor lär Aile naturens krafter och helande förmåga, men Aile har en hemlighet som sätter deras relation på prov, det tvingar Aile att utvecklas, men kan hon rädda deras förhållande?
A012_C001_0612MC
GIKSAŠUVVAN EALLI, The afflicted animal
Regi: Egil Pedersen
Producent: Mathis Ståle
Språk: Samiska. Engelsk text.
Längd: 15 min

En ung flicka söker hjälp för sin sjuka hund, men andra medlemmar i hennes familj behöver mer hjälp. Mamman går förlorad i sig själv, fadern söker bota sin ensamhet och flickan efter sanningen. Filmen utspelar sig i ett litet samiskt hem i Nordnorge och skildrar en dysfunktionell relation mellan far och dotter.

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *