Scroll down

LEVA. ÄLSKA

Visade filmer

LEVA. ÄLSKA

FILM & SAMTAL: Lördag 6 oktober kl 15.30

När äldre hbtq-personer flyttar in på äldreboenden isolerar de sig, blir mer deprimerade och dör tidigare än andra, visar forskning. Regissör Mette Aakerholm Gardell bjuder in till ett samtal efter filmvisningen, om mental hälsa, livslång utveckling och känslor och begär i en tid av förtryck.
Arr. i samarbete med RFSL Östersund och Filmpool inom Region Jämtland Härjedalen

2013 öppnade världens första seniorboende för HBTQ-personer, Regnbågen, på Gärdet i Stockholm. Agneta, Ingbritt och Thomas flyttar in. De har alla haft drömmar och begär i en tid av förtryck och begränsningar. När de börjar sina liv på Regnbågen öppnas nya rum i deras världsbild och inre. För första gången hittar de hem och börjar leva mer. Älska sig själva lite mer.

Regi: Mette Aakerholm Gardell
Land: Sverige
Språk: Svenska, textad på svenska
Produktionsår: 2018
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: –
Längd: 83 minuter
(Tidigare visad: 17 aug – 21 aug och torsdag 23 aug.)
levaalska_A4 web

“SR/p1: RECENSION – FILM

Fest och hundar för HBT-seniorerna i dokumentären “Leva. Älska”

Fest och hundpromenader men inga arga lappar i tvättstugan, det är bilden vi får i dokumentären “Leva. Älska” om Europas första seniorboende för HBT-personer.
Titel: “Leva. Älska”
Regissör: Mette Aakerholm Gardell
Genre: Dokumentär
Betyg: 3 av 5
Att det skulle komma en dokumentär om Regnbågen, seniorboendet i Stockholm för homosexuella och transpersoner, var ganska väntat, det är en berättelse i tiden, och att historien berättas genom några av de boende är också ett naturligt val. Vi träffar Agneta, Ingbritt och Thomas, får höra deras berättelser, ibland plockas gamla foton fram, och filmer från 70-talets historiska demonstrationer.
Men det tar ett tag innan vi kommer riktigt nära, och ibland vävs andra bilder in. Kameran fångar solen i en olivlund och Agneta tar med en yngre släkting upp på taket och jag undrar vad det ska bli av det mötet. Ibland sitter de ensamma framför en videoprojektion med bilder som spelar över väggen och över deras kläder. Och jag undrar var historien om seniorboendet Regnbågen tagit vägen.
Dokumentären har blivit en film om de tre seniorerna Agneta, Ingbritt och Thomas. Thomas berättar om hur han tidigt, redan i tolvårsåldern, upptäckte sex med äldre män och om faderns ilska och böghat. Ingbritt berättar om äktenskapet med mannen från Grekland, lyckan men också sorgen som följde. Jag vill höra mer, och jag tror att det är det här som filmen skulle gått ännu djupare med – de tres historia, det är deras liv, deras känslor jag bär med mig.
Om Europas första seniorboende för homosexuella och transpersoner har jag inte fått veta särskilt mycket. Vem är det som får bo där, krävs det kontakter eller mycket pengar? Hur många bor där? Är det bara fester varje dag och hundpromenader? Ja, så speglas i alla fall mötena mellan de tre och andra på boendet. Inga arga lappar i tvättstugan.”