Scroll down

THE GROWN-UPS – film och livesänt samtal

Visade filmer

THE GROWN-UPS – film och livesänt samtal

DOC LOUNGE LIVE!
Tisdag 4 april kl 18.30


Årets andra Doc Lounge Live-evenemang bjuder på den chilenska filmen The Grown-Ups, en varm och insiktsfull skildring av ett kompisgäng med Downs syndrom. Ana María och Andrés är kära och har lovat att älska varandra hela livet. Andrés vill köpa en bröllopsring, Ana María förbereder att hoppa ur en stor tårta för att överraska honom. En perfekt matchning. Det är bara ett fel. De får inte gifta sig, för de har Downs syndrom.

Efter filmen har vi ett snack och diskussion om normen angående allas rätt till ansvar, kärlek och arbete tillsammans med väletablerad och sprakande Moomsteatern i Malmö. Ledarna från teatern kommer och ge oss insikt i deras erfarenheter och kämparglöd gällande dessa frågor.

Cirkatider för livesändning från Doc Lounge Malmö
18:40 Förstudio med intervjuer
19:00 Filmvisning
20:20 Samtal med inbjuden gäst
21:00 Kvällen avslutas
thegrownupsliveposter

OM FILMEN
En grupp vänner i Chile har varit klasskamrater i nästan 40 år. De har Down Syndrom och måste leva som om de fortfarande var tio år, trots att de snart fyller femtio. En del av dem har överlevt sina föräldrar och de är fullt medvetna om att de gått på skolan längre än lärarna. Att kalla dem skoltrötta är en grav underdrift. De vill bli klara med skolan och väntar med spänning på att få sätta igång med allt det där som de aldrig fått göra; köra bil, ha egen lägenhet, ha sex och bli föräldrar, ett riktigt jobb. Men saker och ting verkar aldrig förändras i deras liv och frustrationen växer…

Följ med in i dessa individers vardag och få tillbaka massor av skratt, gråt och klockren igenkänning. Regissören Maite Alberdi ger oss här ett varmt och intimt porträtt, helt befriat från fördomar och dömande.
Regi: Maite Alberdi, Chile, Nederländerna, Frankrike 2016, dokumentär, språk: spanska, undertexter: svenska, 82 min.
OM MOOMSTEATERN
Moomsteatern funnits i över 30 år och arbetar med artister och skådespelare som har en intellektuell funktionsvariation. Moomsteatern höjer sin röst om och om igen om hur oerhört viktigt det är att vi lyfter bort funktionshindret när deras skådespelare står på scenen. Deras verksamhet, pjäser och anställda är helt och hållet baserat på att skapandet leder till att folkbilda om ett ”expanderande vi”. Hur normen av vad som är ”normalt” gällande frihet, arbete och personligheter borde ha en utgångspunkt i vårt gemensamma vi istället istället för känslan av vi mot dom.
OM DOC LOUNGE LIVE
Doc Lounge Live är ett unikt livesändningskoncept utvecklat av den nordiska visningsorganisationen Doc Lounge, som sedan 2006 arbetar med evenemang, lansering och alternativ distribution av nya dokumentärfilmer. Genom konceptet ger vi biografer, kulturhus och bibliotek chansen att ta del av interaktiva livesändningar och dokumentärfilm i världsklass. Doc Lounge Live är ett perfekt sätt att spetsa programutbudet och locka ny publik.