Scroll down

EN VÄLDIG VÄNSKAP

Visade filmer

EN VÄLDIG VÄNSKAP

Fredag 24 mars – torsdag 30 mars kl 19.00
DAGBIO måndag 27 mars kl 14.00
Isländsk film med publiksuccé i Danmark. Pris för Bästa film, Bästa manliga huvudroll och Bästa manus på Tribeca Film Festival.

Juryn på Tribeca Film Festival gav följande utlåtande:
”Med sin blandning av humor och patos är En väldig vänskap en film som fångar våra hjärtan totalt. Bortom sin omaka kärlekshistoria är det en film om trångsynthet, ensamhet, mobbning och psykisk sjukdom som övertrumfas av den mänskliga själen och kärlekens makt.”
En valdig vanskap affisch web
Den varma, vemodiga och mycket sorgsna berättelsen handlar om Fusi, en vänlig och överviktig 43-årig jätte som fortfarande är oskuld och bor hemma hos mamma. Mesta tiden lyssnar han på hårdrock och leker krig med sina tennsoldater. På jobbet blir han ständigt utsatt för mobbing och övergrepp. Hans liv tycks mest vara en långsam vandring mot döden. Men så möter han Hera, en sprallig tjej som tycker om honom, men som lider av psykisk ohälsa. Hon är i stort behov av hjälp och Fusi är beredd att göra allt för henne, vare sig hon vill det eller inte…

Regi: Dagur Kári
Land: Island
År: 2015
Originaltitel: Fusi
Med: Gunnar Jónsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Sigurjón Kjartansson, Franziska Una Dagsdóttir, Margrét Helga Jóhannsdóttir, Arnar Jónsson
Språk: Isländska, Svensk text
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 11 år
Längd: 94 minuter
RECENSION, SVT: 4 K

”En väldig vänskap” är en varm historia om en stor man i ett litet och kallt samhälle. En liten pärla helt enkelt.

Gunnar Jónsson spelar Fúsimed en övermänsklig känsla för tajming. Det är genom exakta fördröjningar i dialogen, karln har liksom kontroll över hur många tiondelssekunder som krävs för att det ska bli precis rätt, och en helt egen ton som Fúsi mejslas fram till att bli en helt unik bekantskap.

Händelseförloppet är måhända enkelt, men manuset är så pass välskrivet att det som i förstone verkar förutsägbart, visar sig vara ganska originellt. Dessutom plockas inga estetiska enkla poänger genom att fläka ut det isländska landskapet. Här är det Reykjaviks grå betongfunkis, den fula flygplatsen och en återvinningsstation som är fonden till Fúsis liv.”  Läs hela.

”Ett vackert coming of age-drama, bitterljuvt och personligt ut i fingerspetsarna” Amelia